1. skupina surovin
250 ml mléka (vlažné)
kostička droždí á 42 g (Noli nebo FALA)
kostka cukru
…………………………………………………………………………………
2. skupina surovin
100 g moučkového cukru
3 žloutky
150 g oleje (kvalitní, slunečnicový)
……………………………………………………………………………………
3. skupina surovin
500 g polohrubé mouky výběrové
1 balíček vanilkového cukru
špetka soli
trochu citrónové kůry (kdo chce, může a nevadí mu)
Z první skupiny surovin necháme vzejít kvásek; než bude dobře vykynutý pracujeme na dalším.
Moučkový cukr a žloutky ušleháme do pěny a pomalu - po kapkách přidáváme olej, aby se emulze nesrazila a vše společně dobře utřeme.
K této směsi přidáme vykynutý kvásek a třetí skupinu surovin.
Vypracujeme hladké, nelepivé, puchýřky vytvářející těsto. Pak necháme kynout. Můžeme znovu přemíchat - přetužit.
Po dokynutí (jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem)následuje tvarování a plnění (podle toho, co chceme, aby z toho bylo).
Výrobky necháme na plechu, popř. v domácí pekárně znovu nakynout, potřeme rozpuštěným máslem a upečeme do zlatova. Pocukrujeme a papáme.
Jak jste jistě všichni pochopili, jedná se o pšeničné, kynuté "vánočkové" těsto. Nejsou v něm ale rozinky a také malé množství cukru, takže jej můžeme považovat i za "koláčové".
Množství surovin a postup (těsto není moc sladké) máme mnoha lety a dá se říct i generacemi v rodině ověřeno a vlastně jiné těsto na buchty nepoužíváme. Vhodné je na VÁNOČKY, KOLÁČE, ČESKÉ BUCHTY, ZÁVINY a další. Poslední dobou pečeme tyto výrobky zásadně v domácí pekárně. Výsledek je vidět z přiložených fotografií, nebo se to můžete najít i na mém blogu:
http://clupmi.blog.cz/1001/skoricovy-zavin
Autor: clupmi | |
Datum vložení: 14.02.2010 07:41 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz