4 bílky
3 žloutky
2 lžíce medu
100 g cukru moučka
120 g polohrubé mouky
2 lžičky jedlé sody (nebo prášku do pečiva)
Karamelová šlehačka:
250 ml smetany ke šlehání
2 lžíce (vrchovaté) cukru krystal
Na ozdobu:
5 ks karamelových bonbónů
Ušleháme bílky se špetkou soli nebo pár kapkami citronové šťávy na sníh, pak přidáme cukr a znovu vyšleháme.Pak do tuhého sněhu postupně zašleháváme jeden žloutek po druhém, přilijeme med a nakonec přidáme prosátou mouku se sodou.Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem asi 8-10 min do mírného zrůžovění, až těsto na dotyk nelepí.Pak placku vyklopíme na jiný, pocukrovaný papír. Stáhneme pečicí papír na kterém se roláda pekla, přiložíme mokrou vyždímanou utěrku a roládu do ní zamotáme. Já motám z té širší strany (chceme-li mít raději větší množství menších zákusků).Za chvilku roládu rozmotáme, utěrku vyjmeme, roládu znovu smotáme a necháme vystydnout. Lze na plechu roládu zamotat i s pečicím papírem nebo se silikonovou podložkou a nechat vystydnout, ale to chce trochu cviku.Připravíme karamelovou šlehačku. Cukr necháme v kastrolku se silnějším dnem na středním teplotě rozpustit, pak stáhneme z ohně, opatrně přilejeme šlehačku (pozor, příliš horké může prskat nebo vzkypět). Karamel na okamžik ztuhne a zesklovatí, ale dalším varem se postupně rozpustí. Většinou na dně ještě zůstanou kousky, což nevadí, ve studenu se rozpustí.Převařenou šlehačku dáme vychladit - nejlépe přes noc, ale stačí i hodinka. Pak šlehačku vyšleháme, můžeme přidat i ztužovač šlehačky nebo želatinový ztužovač šlehačky, ale není to potřeba.Studenou roládu plníme karamelovou šlehačkou, necháme si tak 2-3 lžíce na potření povrchu.Zavinutou roládu pak potřeme zbylou šlehačkou a posypeme strouhanými karamelkami.Pokud se chceme vyhnout přípravě karamelu, můžeme si vše zjednodušit tím, že si ušleháme normální šlehačku a do tuhé pak nastrouháme mléčné karamely. Je to dobré, ale není to až tak výrazné.
Autor: Hella | |
Datum vložení: 16.02.2010 13:05 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz