Odpalované těsto:
8 vajíček
250 ml vody
100 g másla
špetka soli
1-2 lžíce vanilkového cukru
250 g hladké mouky
špetka kypřícího prášku
Karamelový krém:
100 g cukru krupice
350 ml smetany ke šlehání
40 g vanilkového pudinku (prášek)
50 g cukru moučka
1 žloutek
200 g másla
1/2 vanilkového cukru
Šlehačka:
400 ml smetany ke šlehání
ztužovač
Do hrnce dáme vodu s máslem, solí a van. cukrem a přivedeme k varu.
Najednou vsypeme mouku a mícháme tak dlouho, až se utvoří z těsta koule a nelepí se na stěny. Těsto necháme zchladnout a poté do něj postupně vmícháváme vajíčka a kypř. prášek.
Těsto naplníme do cukrářských sáčků a stříkáme na plech kolečka. Začínáme od kraje směrem ke středu.
Pečeme v předehřáté troubě cca 15-20 min zhruba při 220°C.
TROUBU NESMÍME OTEVÍRAT!.
Když větrníčky vyndáme - jsou zlatavé - rychle je propíchneme, jinak nám klesnou. Ještě teplé je prořezáváme.
Karamelový krém:
Krupicový cukr roztavíme na zlatočervený karamel, zalijeme 2 dl smetany a za stálého míchání rozvaříme. - Pozor, může prskat, vzkypět - karamel vám ihned ztvrdne, ale teplem se zase skoro všechen rozpustí. Pokud zbyde ztvrdlý kousek, tak ho vyndáme.
V hrnci rozmícháme ve zbylé smetaně pudinkový prášek a žloutek, přelijeme karamelem se smetanou a za stálého míchání uvedeme do varu. Povaříme 2 minuty, sejmeme z plotýnky a za častého míchání necháme vychladnout. Krém našleháme (ručním mixérem), přidáme moučkový cukr, potom po částech změklé máslo a vanilkový cukr. Ušleháme lehký krém.
Naplníme si tento krém do cukr. sáčku a stříkáme do rozřízlých vychladlých větrníků.
Na tento krém ještě nastříkáme ušlehanou šlehačku a přiklopíme.
Na povrchu pocukrujeme nebo jak kdo má rád třeba polít čokoládou.
Autor: Montanka | |
Datum vložení: 17.02.2010 13:29 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz