Odpalované těsto:
250 ml vody
100 g másla
250 g hladké mouky
1-2 lžíce vanilkového cukru
8 vajec
1 špetka soli
1 špetka kypřicího prášku do pečiva
Karamelový krém:
100 g cukru krupice
350 ml smetany ke šlehání
200 g másla
50 g cukru moučka
1 vanilkový pudink (40g)
1 žloutek
1/2 vanilkového cukru
Šlehačka:
400 ml smetany ke šlehání
1 ztužovač šlehačky
Do hrnce dáme vodu s máslem, solí a vanilkovým cukrem a přivedeme k varu.Najednou vsypeme mouku a mícháme tak dlouho, až se utvoří z těsta koule a nelepí se na stěny.Těsto necháme zchladnout a poté do něj postupně vmícháváme vajíčka a kypřicí prášek do pečiva.Těsto naplníme do cukrářského sáčku a na plech stříkáme kolečka. Začínáme od kraje směrem ke středu.Pečeme v předehřáté troubě přibližně 15-20 minut při 220 °C do zlatova. Troubu nesmíme otevírat!Když větrníčky vyndáme - jsou zlatavé - rychle je propíchneme, jinak nám klesnou. Ještě teplé je prořezáváme.Karamelový krém: krupicový cukr roztavíme na zlatočervený karamel, zalijeme 200 ml smetany a za stálého míchání rozvaříme. Pozor, může prskat, vzkypět - karamel vám ihned ztvrdne, ale teplem se zase skoro všechen rozpustí. Pokud zbyde ztvrdlý kousek, tak ho vyndáme.V hrnci rozmícháme ve 150 ml smetany ke šlehání pudinkový prášek a žloutek, přelijeme karamelem se smetanou a za stálého míchání uvedeme do varu.Povaříme 2 minuty, sejmeme z plotýnky a za častého míchání necháme vychladnout.Krém našleháme (ručním mixérem), přidáme moučkový cukr, potom po částech změklé máslo a vanilkový cukr. Ušleháme lehký krém.Krém naplníme do cukrářského sáčku a stříkáme do rozřízlých vychladlých větrníků.Na krém ještě nastříkáme ušlehanou šlehačku a přiklopíme.Na povrchu pocukrujeme nebo podle chuti polejeme třeba karamelovou nebo čokoládovou polevou.
![]() |
Autor: Montanka |
![]() |
Datum vložení: 17.02.2010 13:29 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady