TopRecepty.cz

Karamelové větrníky


Karamelové větrníky

Suroviny

Odpalované těsto:
250 ml vody
100 g másla
250 g hladké mouky
1-2 lžíce vanilkového cukru
8 vajec
1 špetka soli
1 špetka kypřicího prášku do pečiva

Karamelový krém:
100 g cukru krupice
350 ml smetany ke šlehání
200 g másla
50 g cukru moučka
1 vanilkový pudink (40g)
1 žloutek
1/2 vanilkového cukru

Šlehačka:
400 ml smetany ke šlehání
1 ztužovač šlehačky

Postup

Do hrnce dáme vodu s máslem, solí a vanilkovým cukrem a přivedeme k varu.Najednou vsypeme mouku a mícháme tak dlouho, až se utvoří z těsta koule a nelepí se na stěny.Těsto necháme zchladnout a poté do něj postupně vmícháváme vajíčka a kypřicí prášek do pečiva.Těsto naplníme do cukrářského sáčku a na plech stříkáme kolečka. Začínáme od kraje směrem ke středu.Pečeme v předehřáté troubě přibližně 15-20 minut při 220 °C do zlatova. Troubu nesmíme otevírat!Když větrníčky vyndáme - jsou zlatavé - rychle je propíchneme, jinak nám klesnou. Ještě teplé je prořezáváme.Karamelový krém: krupicový cukr roztavíme na zlatočervený karamel, zalijeme 200 ml smetany a za stálého míchání rozvaříme. Pozor, může prskat, vzkypět - karamel vám ihned ztvrdne, ale teplem se zase skoro všechen rozpustí. Pokud zbyde ztvrdlý kousek, tak ho vyndáme.V hrnci rozmícháme ve 150 ml smetany ke šlehání pudinkový prášek a žloutek, přelijeme karamelem se smetanou a za stálého míchání uvedeme do varu.Povaříme 2 minuty, sejmeme z plotýnky a za častého míchání necháme vychladnout.Krém našleháme (ručním mixérem), přidáme moučkový cukr, potom po částech změklé máslo a vanilkový cukr. Ušleháme lehký krém.Krém naplníme do cukrářského sáčku a stříkáme do rozřízlých vychladlých větrníků.Na krém ještě nastříkáme ušlehanou šlehačku a přiklopíme.Na povrchu pocukrujeme nebo podle chuti polejeme třeba karamelovou nebo čokoládovou polevou.

autor Autor: Montanka
Datum vložení Datum vložení: 17.02.2010 13:29

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.cz