1 kg jablek
550 g cukru moučka
6 vajec
200 ml oleje
200 ml teplé vody
150 g mletého máku
300 g polohrubé mouky
1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva
Oloupaná jablka nastrouháme na plátky a podusíme v hrnci se 100 g cukru. Přebytečnou šťávu necháme okapat přes sítko.Umletý mák smícháme se 150 g cukru.Žloutky ušleháme s 300 g cukru do pěny, zašleháme teplou vodu, po troškách olej a ještě asi 5 minut šleháme. Poté střídavě vmícháme mouku s kypřicím práškem do pečiva.Z 6 bílků ušleháme tuhý sníh a lehce vmícháme do těsta.Troubu předehřejeme na 170-180 °C. Hluboký větší plech vyložíme pečicím papírem.Těsto rozdělíme na dvě poloviny a do jedné zamícháme mák s cukrem.Jablka rozložíme na připravený plech.Na ně navršíme a uhladíme makovou směs a na ni zbytek těsta bez máku.Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 35 minutPo upečení a vychladnutí překlopíme těsto pomocí druhého plechu jablky nahoru a povrch polijeme čokoládovou polevou.
Recept mám ze svého sešitu už asi 30 let. Já jsem moučník pekla na plechu o rozměrech 41 x 37 cm, ale příště zvolím asi trochu větší.
Autor: pipre (Jana) | |
Datum vložení: 17.02.2010 20:19 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz