450 g hladke mouky
200 g cukru krupice
125 ml bileho jogurtu
150 g masla
1 prasek do peciva
1 vejce
1 citron (kura i stava)
1 pomeranc (kura i stava)
4 jablka (vetsi)
2 lzice orechu (nahrubo nasekanych)
2 lzice mandli (nahrubo nasekanych)
spetka soli
mouckovy cukr (na posypani)
Mouku prosejeme spolu s práškem do pečiva. Přidáme 100 g cukru, kůru z celého citrónu a pomeranče, špetku soli. Promícháme tyto sypké ingredience.Ve směsi utvoříme důlek, do kterého vložíme celé vejce, jogurt a změklé máslo. Velice rychle studenýma rukama propracujeme. Těsto by se nemělo od rukou "ohřát".Zabalíme do kuchyňské fólie a nejméně na 2 hodiny odložíme do lednice. Ještě lepší je nechat těsto rozležet přes noc.Jablka nakrájíme na tenké plátky, posypeme 70 gr cukru, přidáme citronovou i pomerančovou šťávu, promícháme a necháme chviličku odstát.Odleželé těsto rozdělíme na 2 nestejné velké díly. Větší rozválíme a vyložíme jim formu, až po okraj. Dno propícháme několikrát vidličkou. Na těsto rozložíme jablka, od kterých jsme slili přebytečnou tekutinu (nevyhazovat, ale vypít, má v sobě spoustu vitamínů). Jablka posypeme ořechy a mandlemi.Přikryjeme druhou části rozváleného těsta a pořádně k sobě přimáčkneme. I horní část těsta propícháme vidličkou a posypeme zbytkem (30 g) cukru.Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 40 minut (doba je orientační, záleží na troubě).Hotový moučník pocukrujeme moučkovým cukrem. Je výborný i vlažný i studený, záleží na chuti.
Recept mam z TV poradu "Zkouska kuchare". V originalnim receptu byla jablka zelena granny smith, ja jsem pouzila jablka, co jsem mela doma. V puvodnim receptu byly pouzivany liskove orisky, ja jsem mela vlasske a tak jsem je pouzila.
Jedna mala rada na zaver. Mate-li kolac jiz pripraveny k upeceni a treba cekate az se rozehreje trouba, dejte ho jeste na chvili do lednice a vyndejte az tesne pred umistenim do trouby. Takovyto teplotni sok testu jen prospiva.
Autor: bara.it (barbora) | |
Datum vložení: 25.02.2010 11:12 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz