100 ml smetany ke šlehání (33% a více)
1 rovná lžíce cukru krystal nebo krupice
Připravíme den předem: cukr v kastrolku se silnějším dnem necháme zkaramelizovat. Pokud máme sklokeramickou desku, nemusíme míchat, pokud máme plyn, raději mícháme, aby se to nezačalo od jednoho místa připalovat.Když začne na okrajích cukr roztávat, stáhneme z ohně a asi za minutu zalijeme šlehačkou. Nevadí, když nebude všechen cukr rozpuštěný. Pozor, může prskat nebo vzkypět.Vrátíme na oheň a za stálého míchání rozvaříme zatuhlý karamel ode dna. Nevadí, když zůstanou kousky, časem se rozpustí. Pokud se karamel přilepí na lžíci, nechte ji v kastrolku. Převařenou smetanu uložíme do chladu, nejlépe do druhého dne.Pak smetanu vyšleháme. Použijeme do větrníků, dortů, pohárů, rolád, atd.
Já upřednostňuji trvanlivou šlehačku v krabičce, mám špatné zkušenosti se šlehačkou z kelímku. Pokud jsme zvolili nevhodnou (méně tučnou) šlehačku, která nejde našlehat, tak do napůl ušlehané stačí po kouscích přidat změklé (ne tekuté) máslo (asi 2 lžíce nebo 1 cm plátek tj. 20 g, ale můžeme i víc) a vyšleháme karamelový krém.
Pokud vám zůstane karamel přilepený ke dnu nádoby, zalejte ho studenou vodou, odmočí se.
Autor: Hella | |
Datum vložení: 26.02.2010 15:03 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz