200 g másla
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
sůl
3 vejce
200 g hladké mouky
2 lžičky kypřícího prášku
30 g škrobové moučky
75 g jader vlašských ořechů já měla lískové
Na krém: (a ozdobení:)
8 plátků želatiny
3 žloutky
50 ml rumu
150 g cukru krupice
300 g vanikového jogurtu
400 ml smetany na šlehání
400 g jablek
100 ml červeného vína
200 ml jablečné štávy
1 sáček dortového želé
Změklé máslo utřeme s oběma cukry a špetkou soli do pěny. Vmícháme vejce, mouku s kypřícím práškem, škrobovou moučku a mleté ořechy. Těsto rozetřeme na menší plech s vyšším okrajem vymazaný máslem a vysypaný moukou a pečeme při 180st. asi 20min.
Želatinu necháme bobtnat. V horké vodní lázni ušleháme žloutky s rumem a 100g cukru. Vyjmeme a vmícháme jogurt. Přidáme rozpuštěnou želatinu a mícháme, dokud se úplně nerozpustí, po zchladnutí pak vmícháme vyšlehanou smetanu. Vychladlý korpus na plechu potřeme krémem.
Jablka nakrájená na plátky podusíme s vínem, štávou a zbylým cukrem, až budou měkké tak vyndáme a necháme vychladnout. Želé smícháme se 2-3 lžícemi studené vody. Šťávu s vínem znovu přivedeme k varu, vlijeme želé, krátce povaříme a mírně zchladlé nalijeme na jablka. Necháme v chladu ztuhnout.
Autor: lemarti (Lenka) | |
Datum vložení: 05.03.2010 18:26 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz