Na dva pláty:
6 vajec
6 lžic cukru krupice
6 lžic teplé vody
6 lžic hladké mouky
2 lžíce hořkého kakaa
1 prášek do pečiva
Smetanový krém:
2 krabičky šlehačky na šlehání (nejlépe trvanlinvé)
2 lžičky medu
1 vanilkový cukr
1 smetafix
½ kávové lžičky vanilkového aroma (lze nahradit kapkou rumu nebo vaječného likéru)
Čokoládový krém:
150 g čokolády na vaření
100 g hery
1 lžíce vody
2 lžice oleje
Poleva:
200 g čokolády na vaření
125 g 100% tuku (například Omegy)
Těsto: Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny. Bílky dáme zvlášť a vyšleháme z nich tuhý sníh.Pomalu přidáváme vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva.Pomalu přimícháme kakao, nakonec přidáme tuhý sníh z bílků.Těsto rozdělíme na dvě poloviny a pečeme na vymaštěných plechách při 200 °C.Těsto je rychle upečené- cca 10 minut, proto těsto kontrolujeme. Po upečení ho necháme vychladnout.Krém: Přísady na smetanový krém rozdělíme na 2 časti.Vyšleháme 1 šlehačku, pomalu přidáme lžičku rozpuštěného medu, vanilkové aroma a polovinu vanilkového cukru.Vyšleháme tuhou šlehačku, kterou naneseme na upečený plát těsta a vložíme na cca 30 minut do chladničky.Mezitím nad parou rozpustíme čokoládu, potom k ní přidáme heru a olej a dobře spolu promícháme, aby byla vláčná. Když trošku vychladne, naneseme na šlehačkový krém a znovu vložíme do chladu. Když je čokoláda mírně ztuhlá, vyšleháme druhou polovinu šlehačky s medem, vanilkovým cukrem a aromatem, naneseme na čokoládu a přikryjeme druhým upečeným plátem. Polijeme polevou a necháme ztuhnout.Protože vrstva čokolády je poměrně silná, krájíme nožem namočeným v horké vodě.
Vrchní plát těsta jsem otočila tak, aby hrbolatá strana byla vespod, rovná nahoře – kvůli nanášení čokoládové polevy.
Čokoládový krém, který se dává mezi smetanové, lze nahradit jakýmkoliv jiným, také například ze 125 g Omegy, 150 g čokolády a lžící prosátého kakaa.
Autor: Sara Kolopa | |
Datum vložení: 09.03.2010 20:21 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz