Těsto:
250 g Hery
250 g cukru krupice
250 g polohrubé mouky
2 lžíce rumu
3 vejce
rozinky
kandované ovoce
ořechy
tuk na vymazání formy
hrubá mouka na vysypání formy
Krém na slepení:
250 g másla
3 vejce
150-210 g krystalového cukru
1 vanilkový cukr
kakao (nebo oříšky, tresť)
Krém na zdobení:
300 ml mléka
2 balíčky vanilkového cukru
2 lžíce Maizeny (Solamylu)
250 g másla
120 g moučkového cukru
Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.Změklou Heru utřeme s cukrem a postupně zašleháme vejce, jedno po druhém. Do utřené hmoty vmícháme rum, mouku, ořechy, kandované ovoce, pokud je třeba, zředíme trochou mléka.Pečeme zhruba 45 minut, v obou částech beránkové formy zvlášť, abychom měli dvě půlky. Do trouby je dáváme zároveň. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do beránka a po vytažení musí být suchá.Potom lehce zarovnáme, seřežeme, horní části, aby byly rovné a šly k sobě dobře slepit.Krém na slepení: Vejce, cukr a vanilkový cukr ušleháme ve vodní lázni a vychladlé zašleháme ručním mixérem do másla.Krému na plnění je hodně, část necháme neobarvenou. Do větší části pak přidáme kakao nebo oříšky nebo tresť. Záleží na chuti. Krémem zarovnáme lehce také nesrovnalosti na beránkovi, které se občas stanou při vyklápění z formy a kakaový spoj ještě přetřeme bílým krémem.Krém na zdobení: Z mléka, Maizeny a vanilkového cukru uvaříme hustou kaši.Máslo a cukr ušleháme do pěny a po částech všleháme vychladlou kaši.Tímto krémem nazdobíme celého beránka. Očička a nosánek děláme buď z lentilek, z rozinek, kandovaného ovoce, záleží na chuti.
![]() |
Autor: Jaaja (Jana) |
![]() |
Datum vložení: 13.03.2010 09:30 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady