Těsto:
250 g Hery
250 g cukru krupice
250 g polohrubé mouky
2 lžíce rumu
3 vejce
rozinky
kandované ovoce
ořechy
tuk
Krém na slepení:
1 celé máslo
3 vejce
150-210 g cukru
1 vanilkový cukr
kakao (nebo oříšky, tresť ... )
Krém na zdobení:
300 ml mléka
2 balíčky vanilkového cukru
2 lžíce Maizeny (Solamylu)
1 máslo
120 g moučkového cukru
Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Včas zapneme nahřívat troubu na 170 °C.Změklou Heru utřeme s cukrem a postupně zašleháme vejce, jedno po druhém. Do utřené hmoty vmícháme rum, mouku, ořechy, kandované ovoce, pokud je třeba, zředíme trochou mléka.Pečeme zhruba 45 minut, v obou částech beránkové formy zvlášť, abychom měli dvě půlky. Do trouby je dáváme zároveň. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do beránka a po vytažení musí být suchá.Potom lehce zarovnáme horní části, aby byly rovné a šly k sobě dobře slepit.Krém na slepení: Vejce, cukr a vanilkový cukr ušleháme ve vodní lázni a a vychladlé zašleháme ručním mixérem do másla. Přidáme kakao nebo oříšky nebo tresť. Záleží na každém, já dávám kakao.Krému na plnění je hodně, část necháme neobarvenou kakaem a ke konci zarovnáme lehce nesrovnalosti na beránkovi, které se občas stanou při vyklápění z formy a kakaový spoj ještě přetřeme bílým krémem.Krém na zdobení: Z mléka, Maizeny a vanilkového cukru uvaříme hustou kaši.Máslo a cukr ušleháme do pěny a po částech vešleháme vychladlou kaši.Tímto krémem nazdobíme celého beránka. Očička a nosánek děláme buď z lentilek, pokud jsou doma, jinak z rozinek, kandovaného ovoce, jak kdy.
Autor: Jaaja (Jana) | |
Datum vložení: 13.03.2010 09:30 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz