TopRecepty.cz

Nebeská "máňa"


Nebeská

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
500 g výběrové mouky
200 g cukru krupice
4 žloutky
1 kostka droždí
1 lžička soli
rum (dle chuti)
200 g rozpuštěného tuku (nebo 1:1:1 máslo, sádlo, majonéza)
400-500 ml vlažného mléka
Nádivka:
2 tvarohy (250 g ve staniolu + 1 vanička)
400 ml mléka
1 vanilkový puding
4 lžíce cukru
1 vanilkový cukr
1 vajíčko
rum (dle chuti)
rozinky (namočené v rumu)
mléko (dle potřeby)
cukr (dle potřeby)
Ostatní suroviny:
rozinky (namočené v rumu)
1 sáček RUMĚNEK
Na polití koláčů:
50 g rozpuštěného másla
3 polévkové lžíce rumu (obojí smíchat)
Dále:
tuk na vymazání plechů

Postup

Kynuté těsto vypracujeme obvyklým způsobem. Potom rozdělíme množství podle velikosti plechů.Plechy vymažeme tukem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.Po vykynutí rozválíme malým válečkem přímo na plechu a necháme znovu dostatečně vykynout.Na náplň si uvaříme klasicky pudink z mléka. Pak do něj přidáme tvarohy, cukr dle potřeby a vše ostatní. Náplň by měla mít konzistenci asi jako Termix.Na vykynuté těsto natřeme tvarohovou náplň, měla by mít pokojovou teplotu (nedávejte ji na těsto studenou). Posypeme rozinkami a na ni přímo z ruky drobíme perníčky - Ruměnky.Opět necháme dostatečně kynout, nejméně 15 minut, pak vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C dozlatova.Hned horký koláč pocukrujeme a polijeme rozpuštěným máslem s rumem.

Poznámka

Ač se vám to bude zdát "obyčejné", věřte, že je to neskutečná dobrota, název dostala od jedné mé kamarádky, která, když jí něco chutná, tak místo mana nebeská, říká nebeská "máňa". Pokud nebudete šetřit nádivkou, což jak vidíte na obrázcích, výše těsta a tvarohu je přibližně stejná, tak si určitě také pochutnáte.
Ale nechte dostatečně vykynout těsto, hlavně před natřením, i po něm, aby se vám pod tíhou té nádivky koláč "nezdrcnul". Jinak na tom není nic složitého. Z této dávky jsou 2 velké plechy a jeden menší.
P.S. Kdyby se vám zdálo, že to mám málo polité máslem a rumem, tak je naprosto dostačující. Tvaroh s perníčky po chvíli provlhne a bylo by to příliš mokré. Už po tomto polití se rozplývá na jazyku. :-)) Tak už jen kávičku a přeji dobrou chuť.

autor Autor: yanull (J@na)
Datum vložení Datum vložení: 14.03.2010 11:58

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz