Těsto:
300 g mouky polohrubé
20 g čerstvého droždí
50 g cukru
250 ml mléka (tolik, aby těsto bylo tekuté)
1-2 žloutky (nemusí být)
80 g másla
1 špetka soli
ovoce
tuk na vymazání pekáče
hrubá mouka nebo strouhanka na vysypání pekáče
Žmolenka:
1 lžíce rozpuštěného másla
2 lžíce cukru
hrubá mouka
Pekáč s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou.Do mísy nasypeme mouku a uděláme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme droždí, přidáme cukr, zalijeme trochou vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.Přidáme zbylé mléko, žloutky, sůl, rozpuštěné a vychladlé máslo a vypracujeme řidší těsto (aby se dalo vylít na pekáč) a přikryté necháme vykynout.Těsto promícháme, vlijeme do pekáče a ještě necháme chvíli kynout. Potom poklademe ovocem a posypeme žmolenkou.Žmolenka: v kastrůlku rozpustíme máslo, sundáme z ohně, vmícháme cukr a po jeho rozpuštění lžičkou postupně vmícháváme potřebné množství mouky, dokud se nezačnou dělat žmolky.Pečeme v troubě předehřáté na 180-190 °C do zrůžovění okrajů, přibližně 40 minut. Správně upečený koláč kontrolujeme špejlí, zapíchneme ji do těsta a po vytažení musí být suchá.
* Pokud těsto nejprve poprášíme lehce moukou a pak klademe ovoce, nezapadne do těsta.
* Můžeme použít rebarboru - řapíky oloupeme, nakrájíme na kousky, poklademe na těsto, pak sypeme cukrem se skořicí.
* Nebo půlené švestky - na těsto dáváme slupkou dolů, sypeme žmolenkou.
* Také je dobré švestky posypat mletým mákem s cukrem a skořicí.
* Nebo mákem s cukrem a skořicí posypeme těsto, na něj naskládáme švestky a posypeme žmolenkou.
* Můžeme použít i jakékoliv jiné ovoce.
Autor: Nadja (Naďa) | |
Datum vložení: 24.03.2010 00:16 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz