42 g čerstvého droždí (1 kostka)
500 g polohrubé mouky
120 g cukru krupice
3 žloutky
150 g změklého másla
200-300 ml mléka (podle potřeby)
50 g rozinek
50 g mandlí
1 špetka soli
strouhaná citronová kůra
1/2 lžičky anýzu
50 ml rumu
1 vejce na potření
troška mléka
Nejprve připravíme z odměřených a přichystaných surovin kvásek. Vezmeme z nich a smícháme 100 ml vlažného mléka, rozdrobené droždí a 1 lžíci cukru a necháme vykynout.Vykynutý kvásek přidáme k ostatním surovinám
a vypracujeme hladké těsto. Pokud je těsto řídké, můžeme podle potřeby přidat malé množství mouky.Těsto necháme hodinu kynout.Z těsta vytvoříme buď jeden veliký, nebo 2 menší bochánky a necháme ještě půl hodiny kynout na plechu vyloženém pečicím papírem.Bochánek navrchu nařízneme do křížku, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 35 minut.
Mazanců jsem už pekla hodně, tento je ale snad nejlepší. Kdo chce, může použít polovinu polohrubé a polovinu hladké mouky. Také jsem to tak udělala a těsto je hebké jako vata.
Autor: JanaDorazinova (Jana Dorazinová) | |
Datum vložení: 26.03.2010 21:26 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz