Těsto:
500 g hladké mouky
1 špetka soli
100 g cukru
2 žloutky
250 ml mléka
30 g droždí
150 ml oleje
Dále:
1 vejce na potření povrchu
Drobenka:
máslo
cukr
hrubá mouka
vanilkový cukr
mletá skořice (do 1/3 drobenky)
Vanilkový krém:
1 l mléka
4 vanilkové pudinky
6 lžic cukru
250 g másla
rum
Připravíme kvásek z droždí, lžičky cukru, lžičky mouky, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít.Do mísy nasypeme mouku, cukr, sůl, žloutky, přidáme vzešlý kvásek, olej a zbytek mléka. Důkladně propracujeme a necháme těsto vykynoutDrobenku připravíme promnutím hrubé mouky, cukru, vanilkového cukru a na kousky nakrájeného másla. 1/3 drobenky odebereme a přidáme do ní skořici.Vanilkový krém: uvaříme pudink z mléka, pudinkových prášků a cukru. Po uvaření přikryjeme pudinkovou hmotu kuchyňskou fólii. Vyhneme se tak vytvoření škraloupu.Po vychladnutí stáhneme fólii a vyšleháme hmotu s 1 máslem a rumem (rum jen pro chuť a vůni).Troubu vyhřejeme na 180 °C.Po vykynutí těsta tvoříme asi 80 g vážící bochánky.Vyskládáme je na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se při pečení neslepily. Necháme je ještě 15 minut kynout.Po vykynutí je lehce rukou zploštíme, pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme uprostřed skořicovou drobenkou a okolo světlou drobenkou.Pečeme při teplotě 180 °C dozlatova.Po vychladnutí koláče rozkrojíme a plníme žloutkovým krémem. Přiklopíme, pocukrujeme a podáváme.
Recept mám od vnučky-cukrářky.
Autor: Iruna (Irena Buřičová) | |
Datum vložení: 27.03.2010 17:40 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz