500 g hladké mouky
500 g polohrubé mouky
250 g moučkového cukru
250 g másla
5 žloutků
1 lžíce rumu
60 g čerstvého droždí
1 lžička soli
500 ml mléka
kůra z 1 citronu
1 vanilkový cukr
2 lžíce rozinek
2 lžíce mandlí
Na mazanec před pečením:
1 rozšlehaný bílek
hrst mandlí (plátky)
Na potření po upečení:
kousek másla
Do vlažného mléka nadrobíme droždí, přidáme 2 lžíce z odváženého množství cukru, 2 lžíce z odvážené hladké mouky, promícháme a necháme 15-20 minut vykynout kvásek.Do mísy dáme zbývající mouku a cukr, sůl, kůru z citronu, žloutky, změklé nebo rozpuštěné vlahé máslo, rozinky, nasekané mandle, rum a vanilkový cukr. Přilijeme vykynutý kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme kynout. (Těsto může pomoci vypracovat domácí pekárna nebo robot.)Hotové těsto na vále propracujeme a rozdělíme na 2-3 díly, které zformujeme do mazanců.Uložíme je na plech s pečicím papírem, přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30–45 minut v teple.Před pečením každý mazanec potřeme rozšlehaným bílkem, na vrcholku nařízneme nebo nastřihneme malý křížek, mazance posypeme plátky mandlí (nemusí být) a upečeme v troubě na 170 °C.Na ještě horký mazanec položíme kousek másla a celý ho jím mírně potřeme.
Už několik let dělám tento od Helenky, vyzkoušela jsem jich hodně a tento nám chutná nejvíc a vůbec není vatový, je opravdu moc dobrý!
Autor: Bibinka (Janinka) | |
Datum vložení: 01.04.2010 19:50 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz