TopRecepty.cz

Ořechové řezy (trvanlivé)


Ořechové řezy (trvanlivé)

Suroviny

Spodní (světlé) těsto:
200 g másla
200 g moučkového cukru
8 žloutků
200 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
Vrchní (ořechové) těsto:
8 bílků
300 g moučkového cukru
300 g mletých ořechů
2 lžíce polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
Dále:
tuk na vymazání plechu
mouka na vysypání plechu
marmeláda
rum (nebo citron)
Poleva:
2 tyčinky Ledových kaštanů
100 g másla

Postup

Hlubší velký plech dobře vymažeme tukem a vysypeme moukou.Připravíme světlé těsto, na které spolu třeme moučkový cukr a máslo doběla. Do hotové směsi zašleháme po jednom žloutky a nakonec opatrně a dobře vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.Světlé těsto pomalu a opatrně rozetřeme na připravený plech. Jde to trochu hůře.Připravíme vrchní ořechové těsto. Bílky ušleháme do tuhého sněhu a opatrně do něj zabalíme mleté ořechy a moučkový cukr. Nakonec vmícháme 2 lžíce mouky smíchané se zbytkem prášku do pečiva.
Ořechové těsto nalijeme a rozetřeme na těsto světlé.Plech s těstem vložíme do předehřáté trouby a zvolna pečeme na 150-180 °C asi 60 minut. Poté zkusíme špejlí na pár místech propíchnout - pokud zůstane špejle suchá a čistá, je upečeno.Poleva: čokoládové tyčinky spolu s máslem rozpustíme v horké lázni a vymícháme, až se hmota spojí (nebo použijeme jakoukoli jinou, vyzkoušenou a oblíbenou polevu).Po upečení můžeme korpus pokapat rumem nebo citronem a potřít marmeládou a pak polít čokoládovou (nebo jinou) polevou.

Poznámka

Rodinný recept.
Tyto řezy bez krému jsou velmi trvanlivé, dělávám na Vánoce i při jiných příležitostech dopředu a jsou pořád stejné.
Na Vánoce/Velikonoce je krájím na tenké 2 cm pásky.
Horní vrstva je tmavá, ale kakao tam není. Je to díky ořechům.

autor Autor: jahoda
Datum vložení Datum vložení: 03.04.2010 16:54

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz