250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
50 g cukru krupice
1 vejce
50 g tuku na pečení
1 kostka droždí (42 g)
1 špetka soli
citronová kůra
mléko na zadělání těsta
Dále:
tuk na vymazání formy
mouka na vysypání formy
Maková náplň:
200 g mletého máku
1 cukr vanilinový
cukr krupice (dle chuti)
1 špetka citronové kůry
2 lžíce rumu (nemusí být)
100 ml smetany (nebo mléka)
piškotové drobky
Ohřejeme trochu mléka, aby bylo vlažné (ne horké). Rozdrobíme do něj droždí a přidáme lžičku cukru. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.Do mísy dáme mouku, cukr, sůl a citronovou kůru, přidáme vejce, rozpuštěný tuk a vzešlý kvásek. Těsto dobře propracujeme a necháme kynout asi hodinu.Zatím připravíme makovou náplň. Ohřejeme mléko, přidáme mák a krátce povaříme - pozor na připálení. Potom přidáme vše ostatní a bude-li třeba, zahustíme strouhanými piškotovými drobečky. Náplň necháme vychladnout.Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a propracujeme ho. Válečkem vyválíme oválnou placku. Na placku rovnoměrně naneseme makovou náplň a opatrně zavineme.Těsto urovnáme do vymaštěné a vysypané babovkové formy. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme na 200 °C asi 40 minut.
Autor: christynka20 | |
Datum vložení: 05.04.2010 15:48 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz