Těsto:
500 g pol. mouky
1 kostka kvasnic
špetka soli
2 vejce
1/4 mléka
12 lžiček cukru (krystal)
2 dcl oleje (dávám trošku méně)
Náplně:
500 g tvarohu kostka (ne z vaničky)
1 - 2 žloutky
cukr
povidla
skořice
trochu rumu
Ořechová:
400 ml mléka
200 g moučkového cukru
2 vanilkové cukry
250 g mletých ořechů
150 g strouhaného perníku (nebo piškotů)
rum
citronová kůra
Drobenka:
klasická z polohrubé mouky
cukru
másla nebo hery
Postup: Mléko s cukrem svaříme, do vařícího přisypeme ořechy, necháme přejít varem a odstavíme. Přimícháme perník, podle chuti rum (dala jsem 3 lžíce) a citronovou kůru. Je-li nádivka příliš řídká, přidáme strouhaný perník nebo piškoty.
Do vlažného mléka dáme cukr, rozdrobíme kvasnice, přikryjeme pokličkou a počkáme až kvasnice vzejdou. Do mísy dáme větší část mouky, osolíme, přidáme 2 vejce, olej a kvásek. Promícháme a za postupného přidávání mouky zpracujeme pružné hladké těsto. Poprášíme ho moukou, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Z vykynutého těsta lžící odkrajujeme kousky a klademe na pomoučený vál. Každý kousek zploštíme rukou, položíme na něj trochu náplně a 1 nebo 2 rozinky, zabalíme, zakulatíme, namočíme v rozšlehaném vajíčku a pak v drobence a položíme na plech (vyložený pečícím papírem) drobenkou nahoru. Upečeme dozlatova.
Z tohoto těsta uděláte jakékoliv koláče, frgály. Plníte tím, co máte rádi.
Autor: meya.z (Martina) | |
Datum vložení: 05.04.2010 17:42 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz