TopRecepty.cz

Vánočka s ořechy a rozinkami


Vánočka s ořechy a rozinkami

Suroviny

1,5 kg polohrubé mouky
250 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
1 špetka mletého muškátového oříšku
20 g soli
500 ml mléka (vlažného)
3 žloutky
1 vejce
80 g čerstvého droždí
370 g másla (nebo Hery)
citronová kůra (dle chuti)
rozinky (dle chuti)
rum (dle potřeby)
vlašské ořechy (dle chuti)
Na ozdobení:
1 vejce na potření
plátky mandlí
nasekané ořechy

Postup

Rozinky namočíme přes noc do rumu. Vlašské ořechy nasekáme.Z trochy mléka, celého množství droždí a trochy cukru připravíme kvásek, který necháme v teple vzejít.Máslo rozpustíme a necháme vychladit. Do mísy prosejeme mouku a přidáme oba cukry, citronovou kůru, muškátový oříšek, sůl, vymačkané rozinky a nasekané ořechy.Do zbytku vlažného mléka rozmícháme 3 žloutky a 1 celé vejce. Vlijeme do suché směsi. Přidáme rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek.Vypracujeme hladké těsto a necháme jej kynout. Po vykynutí znovu zpracujeme a necháme ještě jednou vykynout. Poté rozdělíme na dvě poloviny (budeme mít 2 vánočky).Každou polovinu rozdělíme na 9 stejných dílů, které vyválíme na stejnoměrné válečky. Z těchto dílů poté pleteme vánočku.První patro pleteme ze čtyř pramenů. Přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Další patro upleteme ze tří pramenů jako klasický copánek, poslední dva jen omotáme navzájem kolem sebe. Pletenec ze čtyř pramenů na plechu hranou dlaně uprostřed rozmačkáme aby byl širší. Poklademe mandlemi, kousky ořechů a rozinkami. Na ně pložíme copánek ze tří pramenů, opět ho uprostřed přimáčkneme k dolnímu copu a posypeme mandlemi, ořechy a rozinkami. Nahoru položíme pletenec ze dvou pramenů a na krajích všechny části přimáčkneme k sobě.Upletenou vánočku necháme kynout 20-30 minut.Pak ji na několika místech zpevníme zapíchnutím špejlí, potřeme rozšlehaným vejcem a dozdobíme ořechy a mandlemi.Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 30-40 minut, podle zkušenosti s vlastní troubou.Z upečené vánočky vytáhneme špejle (je třeba s nimi nejdřív zakroutit), přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.

Poznámka

Těsto při zpracování je opravdu hodně husté, můžete přidat trošičku vlažného mléka.

autor Autor: meya.z (Martina)
Datum vložení Datum vložení: 05.04.2010 18:02

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz