35 dkg hrubé mouky (může být i polohrubá)
3 žloutky
sůl
5 dkg rozpuštěného másla
3 dkg droždí
1/8 l mléka
3 PL cukru
vanilka
citronová kůra
Prvně si připravíme kvásek zhruba z vlažného mléka, droždí a asi 1 lžičky cukru.
Do mísy dáme mouku, žloutky, sůl, máslo, zbytek cukru, vanilku a citronovou kůru. Promícháme. Poté zapracujeme kvásek a a necháme kynout aspoň 30 min.
Poté tvarujeme šroubky (viz foto) a smažíme v oleji. Horké obalujeme v moučkovém cukru.
Naprosto výborné.
Já nemám ráda příliš sladké, proto šroubky jen cukruju. Ale babička to vždy obalovala.
Používám do těsta vanilkový cukr, ale ne ten vanilínový co prodávají u nás, ale vozí mi jej jeden známý, a je to opravdu moučkový cukr ve kterém je nastrouhaná vanilka.. :-) Výborné. U nás ho prodávají např. tady : http://www.koreni.cz/detail.php?pid=431
Autor: happy.lenulka (Lenka Špaček) | |
Datum vložení: 11.04.2010 10:58 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz