500 g hladké mouky
1 vanička tvarohu (250 g)
1 vanilkový cukr
110 g práškového cukru
1 celé vejce
1 prášek do pečiva
9 lžic oleje (může být nahrazeno Herou a pod)
8 - 10 lžic mléka (nebo raději šlehačky na vaření)
rozinky namočené v
1-2 lžících rumu
kandované ovoce
kůra z 1/2 citrónu + jeho šťáva
špetka soli
Vajíčko na potření + mandlové lupínky na posyp
Utřeme cukry s vajíčkem, olejem a vmícháme tvaroh, přidáme citrónovou kůru, šťávu a šp.soli. Vmícháme zbytek (mouka s práškem), vlijeme rum s rozinkami, případně kandované ovoce a přilijeme cca 8 lžic smetany a nejlépe rukama na vále vypracujeme vcelku tuhé těsto.
Podle potřeby přidáme ještě smetanu nebo mléko.
Hladké těsto rozdělíme na dva malé bochánky a dáme odpočinout cca na 1 hod. (do tepla).
Posléze prořízneme vršky bochánků (aby moc nepraskly), natřeme vajíčkem a posypeme lupínky mandliček). Pečeme v předehřáté troubě na cca 180-190°C po dobu 25 min. Pak ubereme na 150-160°C podle zvyku a dopečeme. Zkusíme špejlí.
Je nutné vycházet ze zkušeností včetně znalostí pečení naší trouby. Recept je od "Budějčačky" a bývalé spolupracovnice Marušky Šafaříků .
Ať se vám dílo daří a sporák dobře vaří.
Autor: Vaclav Fronek (Václav Froněk) | |
Datum vložení: 14.04.2010 08:33 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz