Kvásek:
2 PL krystalového cukru
1/4 l vlažného mléka
1 kostka čerstvého droždí
Dále na těsto:
1/2 kg polohrubé mouky
špetka soli
1 citron (nastrouháme citronovou kůru)
100 g rozpuštěného másla
1 žloutek
špetka muškátového oříšku
Nádivka:
300 g mák (dávám mletý)
5 PL rumu dle chuti
10 PL cukru (zase dle chuti, pokud máte radši sladší, tak víc)
2 PL medu
1 šálek silné kávy
Uděláme kvásek a necháme přikrytý v teple vzejít.
Poté si do mísy dáme mouku, sůl, žloutek, máslo, citronovou kůru a muškátový oříšek a zamícháme. Poté přimícháme kvásek a vypracujeme hladké nelepivé těsto (případně přidáme mouku) a necháme kynout alespoň 1/2 hodiny.
Mezitím si připravíme nádivku: mák smícháme s cukrem, poté zalijeme rumem, přidáme med a nakonec šálek teplé kávy. Nádivka by měla mít hustou konzistenci.
Po vykynutí těsto vyválíme do obdélníku. Potřeme nádivkou a srolujeme v roládu. Tuto roládu vložíme do bábovkové formy. Necháme ještě chvíli kynout a poté pečeme při 180°C asi 50 - 60 minut.
Pokud by těsto začalo brzo "černat" přikryjem bábovku alobalem.
Zdroj: Přišlo mi emailem :-)
Výborná
Autor: happy.lenulka (Lenka Špaček) | |
Datum vložení: 18.04.2010 20:04 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz