Na těsto:
5 vajec
12 dkg polohrubé mouky
12 dkg krupicového cukru
1 lžička solamylu
špetka soli nebo pár kapek citronové šťávy
Krém:
25 dkg jahod
15 dkg kiwi
15 dkg borůvek
4 dcl smetanového jogurtu
2 dcl šlehačky 40% nebo 36%
15 dkg tvarohu s vanilkovou příchutí
40 g čiré želatiny
3 lžíce moučkového cukru (možno přisladit)
Na potažení a ozdobení moučníku:
4 dcl šlehačky
2 ztužovače Smetana-fix
Postup:
Ušleháme žloutky s 1/3 cukru doběla.
Vyšleháme bílky + pár kapek citronové šťávy nebo špetku soli do polotuha, přidáme zbylé 2/3 cukru a vyšleháme tuhý hladký sníh.
Do vyšlehaného sněhu po kapkách metličkou vmícháváme rozmíchané žloutky a nakonec pomalu vmícháváme mouku smíchanou se solamylem.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem od středu do stran na stejnoměrnou vrstvu a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C 5 -7 minut. Já jsem pekla na nižším plechu o vnitřních rozměrech 32 x 40 cm. Jinak je vhodný plech 25 x 40 cm.
Po mírném vychlazení odlepíme papír a těsto přemístíme na pocukrovaný díl plátna (utěrky) nebo mikroténové fólie.
Příprava krému:
Želatinu namočíme ve 125 ml studené vody a necháme nabobtnat. Mezitím vyšleháme šlehačku dotuha, smícháme s tvarohem, jogurtem a cukrem.
Nabobtnalou želatinu za stálého míchání nahřejeme (nevaříme!) až do úplného rozpuštění. Ihned poté do ní vmícháme dvě lžíce krému a to celé promícháme ve zbytku krému, případně dosladíme podle chuti. Směs promícháme s kousky ovoce.
Připravíme si upečené piškotové těsto tak, že si vyměříme délku těsta podle hluboké formy na tunel, která má rozměry 30 x 12 cm na tunel, odřízneme (musí nám zůstat díl na přikrytí) a společně s plátnem nebo mikroténovou fólií vložíme do formy a vysteleme ji. Přečnívající piškot odřízneme.
Do formy s piškotem rozetřeme krém z ovocem, překryjeme dílem piškotu a necháme v lednici ztuhnout.
Po ztuhnutí (nejlépe druhý den) vyklopíme piškotový tunel a potřeme ho šlehačkou vyšlehanou se ztužovačem Smetana-fix. Povrch ještě dozdobíme zbytkem šlehačky a ovocem.
Dělala jsem dva moučníky a a použila jsem fotky z obou. Jeden jsem plnila jahodami a druhý ze směsi ovoce. Použila jsem i oba způsoby pro vložení do formy - plátno i fólii, jak je vidět z fotek.
Autor: pipre (Jana) | |
Datum vložení: 24.04.2010 20:58 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz