Těsto:
1 kg hladké mouky
1 kg hrubé mouky
2 kg polohrubé mouky
1 kg másla
800 g cukru krupice
24 vajec
250 ml rumu
kůra ze 2 citronů
250 ml smetany
40 g soli
320 g droždí
mléko na kvásek
cukr na kvásek
Tvarohová náplň:
6 kg tvarohu
18 vajec (z bílků ušlehat sníh)
2 vanilkové pudinky
1 kg cukru
citronová kůra
rum
smetana dle potřeby
Náplň povidlová:
povidla
rum na zředění
Náplň maková:
mák
cukr
vanilkový cukr
skořice
rumové perníčky (na zahuštění)
mléko
1 vejce na potření okrajů
Zdobení:
rozinky namočené přes noc v rumu
mandlové lupínky
Na polití:
2 šlehačky
100 g cukru
šťáva z 1 citronu
Z droždí, teplého mléka a cukru připravíme kvásek, když vzejde, přidáme ostatní. Vše důkladně propracujeme, až se tvoří na těstě puchýře.Po vykynutí oddělujeme 210 g bochánky, které vyvalujeme na pečicím papíru dokulata.Prsty vyznačíme okraje, které pomažeme rozkvedlaným vajíčkem.Pak rozetřeme tvarohovou náplň (3 lžíce na koláč), která nesmí být ani řídká, ani hustá, prostě aby šla dobře roztírat.Na to sáčkem s hubičkou zdobíme, neboli "merhujeme" vzory makovou náplní a povidly. Ozdobíme rozinkami a mandlemi.Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a každý koláč pečeme asi 20 minut, než okraje zrůžoví.Po upečení ještě horké poléváme šlehačkou s citronovou šťávou a cukrem nebo po vychladnutí zdobíme našlehanou šlehačkou.
Tuto akci provádíme 1 za rok a to se sestrou a maminkou.
Autor: jajine | |
Datum vložení: 08.05.2010 19:10 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz