Těsto:
200 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
200 g cukru moučka
2 kelímky bílého jogurtu (2 x 150 g)
3 lžičky marmelády
1 kelímek oleje (vlažného másla)
1 kelímek mléka (vlažného)
1 vejce
1 vanilkový cukr
1 lžíce jedlé sody
Na přípravu plechu:
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání
Poleva:
100 g vlažného másla
200 g práškového cukru
4 lžíce kakaa
4 lžíce rumu
Plech o velikosti 30 x 40 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.Troubu předehřejeme na 170 °C horní/dolní ohřev nebo na 160 °C, pokud máme horkovzdušnou troubu.Do mísy prosejeme hladkou i polohrubou mouku, moučkový cukr a sodu. Přidáme vanilkový cukr a vše spolu metličkou promícháme, aby ve směsi nebyly hrudky.Do druhé mísy rozklepneme vejce a přidáme k němu jogurt, olej, mléko a marmeládu. Kelímek od jogurtu nám poslouží jako odměrka. Vše důkladně prošleháme metličkou nebo ručním mixérem.Tekutou směs nalijeme k suché moučné směsi a vymícháme hladké těsto.Těsto nalijeme do tukem vymazaného a moukou vysypaného plechu a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 30-40 minut.Po 30 minutách pečení zkusíme do těsta zapíchnout špejli a pokud se na ni těsto nelepí, buchta je hotová.Mezitím co se buchta peče, připravíme polevu. Máslo rozpustíme v hrnci a necháme chvíli vychladnout. Poté k němu přidáme cukr, kakao a rum a vymícháme hladkou polevu.Upečenou buchtu vytáhneme z trouby a ihned ji polijeme připravenou polevou. Necháme vychladnout.
Jeden kelímek jogurtu má 150 g.
Autor: lenka-m (Lenka Marešová) | |
Datum vložení: 12.03.2008 18:22 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz