1/2 kg hladké mouky
1/2 kg polohrubé mouky
250 g cukru krupice
250 g rozpuštěného másla (nebo Hery)
10 g soli
70-100 g čerstvého droždí
3 žloutky
100 g rozinek
1-2 lžičky citronové kůry
ořechy
375 ml mléka
2 žloutky (na potření)
trochu mandlí (na posypání)
Droždí rozdrobíme do misky. Přidáme špetku cukru, trochu hladké mouky a část vlažného mléka. Dobře promícháme a necháme vzejít kvásek.Hladkou mouku smícháme s polohrubou. Přidáme cukr, sůl, rozpuštěné vlažné máslo (nebo Heru), tři žloutky, ořechy, rozinky a citronovou kůru. Nakonec přidáme kvásek. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60-90 minut kynout.Po 40 minutách těsto znovu propracujeme a necháme dále kynout.Plech vyložíme pečicím papírem. Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C.Těsto rozdělíme na 2 části a z každé upleteme vánočku nebo vytvarujeme bochánek. Přesuneme na plech, potřeme žloutky a necháme asi 30-45 minut kynout.Plech vložíme do trouby. Pečeme asi 35-45 minut při 180 °C. Špejlí vyzkoušíme, zda je vánočka upečená. Pokud je po vytažení suchá, vánočka je upečená.
![]() |
Autor: Dasenka (Dagmar Pálková) |
![]() |
Datum vložení: 04.07.2010 19:19 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady