Těsto:
420 g hladké mouky
125 g másla
125 g sádla
10 lžic studené vody
2 lžíce octa
2 žloutky
1 špetka soli
Náplň:
150 g strouhanky
50 g másla
1,25 kg jablek
cukr krupice (podle chuti)
vanilkový cukr
mletá skořice (nebo koření jablkový závin)
rozinky
ořechy
máslo
rum
moučkový cukr na posypání
Sádlo a máslo nakrájíme a přidáme do mouky.Ocet promícháme s vodou a společně se žloutky a solí přidáme do směsi. Vypracujeme těsto, které dáme na 1-2 hodiny odpočinout do lednice.Rozinky namočíme do rumu. Jablka oloupeme a nakrájíme na plátky. Ořechy nasekáme najemno.Těsto vyndáme z lednice, rozdělíme na 4 díly a každý vyválíme na obdélníkovou placku. Troubu předehřejeme na 180 °C.Strouhanku osmažíme na másle dozlatova a posypeme jí těsto. Doprostřed dáme pruh jablek. Posypeme skořicí, rozinkami, ořechy a část těsta položíme přes jablka. Dáme další vrstvu jablek, opět cukr, koření, a přehneme druhý konec těsta.Pečeme ve vyhřáté troubě zhruba 20 minut dozlatova. Rozpustíme máslo a smícháme s rumem.Ještě horký štrúdl potřeme směsí másla a rumu a pocukrujeme.
K těmto štrúdlům mne váže milá vzpomínka, na sousedku, která tyto štrúdly pekla. Poprosila jsem ji o recept, už ho dělám 26 let a musím potvrdit, že jsou báječné. Upečte si je a určitě mi to potvrdíte. Vyzkoušela jsem už mnohá těsta, ale tento štrúdl je mezi všemi naprostá jednička. A ještě jsem se nedávno někde dočetla, že po upečení se mají hned odkrojit patky, protože ze štrúdlů vyjde pára a nevlhnou. Tak tuto radu přidávám jako bonus.
Autor: yanull (J@na) | |
Datum vložení: 11.07.2010 20:03 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz