Těsto:
100 g másla
150 g moučkového cukru
4 vejce
270 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
60 ml smetany
špetka soli
Náplň:
1 hrnek už pomletého máku
2 lžíce medu
trošku mléka
trošku muškátového oříšku
máslo nebo olej na vytření formy
strouhanka na vysypání
Nejdříve si připravíme náplň:
Umletý mák v kastrolu s troškou mléka, medem a muškátovým oříškem mírně povaříme – míchat, ať se nepřipálí. Necháme vychladit.
Je čas namíchat těsto:
Žloutky utřeme s cukrem, přidáme máslo a třeme dále do pěny, potom přimícháme tekutou smetanu. Bílky ušleháme se špetkou soli (s trochou soli je krásně tuhý), lehce zamícháme do směsi a nakonec mouku s práškem do pečiva (nejlépe přes síto).
Závěrečné práce:
Formu vytřeme olejem, nebo máslem a vysypeme strouhankou. Vlijeme rovnoměrně polovinu těsta, po lžičkách dáme nepravidelně doprostřed formy makovou náplň, aby nebyla u stěn formy a navrstvíme druhou polovinu těsta.
Pečeme na 170st. (horkovzduch 150st.) cca 50min, poté zkusíme špejlí, jestli je suchá, máme upečeno.
!!! Po vyndání z trouby nechat bábovku ještě asi 15 min. ve formě vychládnout (to platí u všech bábovek…), potom teprve vyklopíme.
Zdroj: internet
Původní recept jsem oživila troškou najemno nakrájeného kandovaného ovoce
Autor: jahoda | |
Datum vložení: 30.07.2010 22:11 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz