90-100 g vody
lžička cukru na kvásek
15 g čerstvého droždí
300 g hladké mouky
50 g oleje
špetka soli
krystalový cukr na vyválení
Ve vodě rozmícháme malou lžičku cukru, droždí a lžíci odměřené mouky.Necháme kvásek probudit a pak vmícháme ostatní suroviny - výsledkem je pevné, ale tvárné těsto. (Pokud je třeba, můžeme po kapkách vodu přidat.)Těsto rozdělíme na dva díly, každý vyválíme do dlouhého válečku a nakrájíme na dílky - celkem by jich mělo být 80-100 kusů. Na vále je necháme hodinu nakynout.Pracovní plochu si sypneme krystalovým cukrem a na něm vyválíme jednotlivé kousky těsta. (Cukr budou mít jen na jedné straně)Naskládáme je na plech s pečícím papírem cukrovou stranou nahoru a asi po 20 minutách odpočinku je prudce upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/asi 10 min).
Cukr pečením částečně zkaramelizuje a sušenky jsou křupavé, sladké a voňavé karamelem.
Jsou návykové, manžela jsem musela zarazit, aby mi na ně nechodil a nesnědl je během jednoho dne.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/
Autor: cathleen (Iva Trhoňová) | |
Datum vložení: 07.08.2010 09:35 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz