Hmota :
400 ml vody
90 g oleje
sůl
250 g hladké mouky
300 ml vajec (cca 5-6 vajec)
Náplň:
1 vanilkový pudink
máslo
cukr
rum nebo rumové aroma
Dozdobení:
fondánová hmota
šlehačka
ztužovač
kulér
Vodu, olej a sůl dám svařit, poté co začne voda vřít, přisypeme hladkou mouku a stále mícháme, dokud se nám těsto nezačne lepit na okraje a nezačne tuhnout.Hmotu dáme vychladnout a po vychladnutí přiléváme postupně, po jednom, vejce a stále mícháme, dokud není těsto elastické.Pečení dělíme na dvě fáze, kdy prvně pečeme na 210 °C (horkovzduch) asi 12 minut. Na dno trouby dáme kastrůlek s vodou, aby se držela vlhkost.
Druhá fáze je pak sušení, kdy troubu stáhneme na 150-160 °C (už bez horkovzduchu) a pečeme 7 minut dozlatova. Během celého procesu pečení troubu neotevíráme.Na náplň do větrníků a věnečků připravíme pudinkový krém. Přidat můžeme kapku rumu.Věnečky i větrníky můžeme dozdobit třeba fondánovou hmotou s kulérem, ale jistě postačí čepičky posypat moučkovým cukrem nebo přelít bílkovou polevou.
Já peču hodně malé věnečky, do kterých dávám jen žloutkový krém.
Autor: Iwakk (Iveta Vaňátková) | |
Datum vložení: 10.08.2010 22:20 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz