Hmota :
400 ml vody
90 g oleje
1 špetka soli
250 g hladké mouky
300 ml vajec (cca 5-6 vajec)
Náplň:
1 vanilkový pudink
250 ml mléka
1 máslo
cukr moučka podle chuti
rum nebo rumové aroma
Dozdobení:
fondánová hmota
smetana ke šlehání
ztužovač šlehačky
kulér
Vodu, olej a sůl dám svařit, poté co začne voda vřít, přisypeme hladkou mouku a stále mícháme, dokud se nám těsto nezačne odlepovat od okraje a nezačne tuhnout.Hmotu dáme vychladnout a po vychladnutí přiléváme postupně, po jednom, vejce a stále mícháme, dokud není těsto elastické.Pečení dělíme na dvě fáze, kdy prvně pečeme na 210 °C (horkovzduch) přibližně 12 minut. Na dno trouby dáme kastrůlek s vodou, aby se držela vlhkost.Druhá fáze je pak sušení, kdy troubu stáhneme na 150-160 °C (už bez horkovzduchu) a pečeme 7 minut dozlatova. Během celého procesu pečení troubu neotevíráme.Na náplň do větrníků a věnečků připravíme pudinkový krém. Uvaříme pudink a do vychladlého zašleháme máslo. Přidat můžeme kapku rumu. Vychladlé větrníky nebo věnečky rozkrojíme a naplníme krémem.Věnečky i větrníky můžeme dozdobit třeba fondánovou hmotou s kulérem, ale jistě postačí posypat moučkovým cukrem nebo přelít bílkovou polevou.
Já peču hodně malé věnečky, do kterých dávám jen žloutkový krém.
![]() |
Autor: Iwakk (Iveta Vaňátková) |
![]() |
Datum vložení: 10.08.2010 22:20 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2025 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz
Všeobecné obchodní podmínky | Zásady ochrany soukromí | Cookies zásady