Těsto:
30 g droždí
60 g třtinového cukru
200 ml mléka
200 g polohrubé mouky
200 g žitné mouky (hladké)
sůl
kůra z 1 citronu
60 g másla
2 žloutky
Náplň:
2 bílky
50 g třtinového cukru
500 g tvarohu
50 ml mléka
Ovoce:
300 g rybízu
Drobenka:
80 g másla
80 g třtinového cukru
80 g žitné mouky
V malé misce rozmícháme rozdrobené droždí s lžící cukru, vznikne polotekutá kašička.Přidáme 3 lžíce mléka a lžíci mouky.Misku přemístíme na teplé místo kynout na 10-15 minut.Zbylý cukr a mouku dáme do velké mísy, přidáme citronovou kůru a špetku soli.Máslo rozpustíme v kastrolku a až bude mít pokojovou teplotu, tak jej spolu s mlékem přidáme do mísy.Poté přidáme žloutky a nakonec zpěněný kvásek, který mezitím zdvojnásobil svůj objem.Vařečkou vypracujeme měkké těsto, zůstane mírně lepivé.Mísu s těstem přikryjeme utěrkou a dáme kynout na 30 minut.Na náplň z bílků a cukru ušleháme tuhý sníh. Smícháme tvaroh s mlékem a nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílků.Na drobenku nakrájíme studené máslo na malé kousky a dáme do misky. Na něj nasypeme mouku a cukr a rychle prsty prohněteme, až vznikne sypká směs.Až těsto vykyne, přeneseme jej na plech vyložený pečícím papírem.
Zapneme troubu na 180°C.Těsto začneme prsty roztahovat až do okrajů. Namáčíme si přitom prsty do vlažné vody, aby se nám na ně nelepilo těsto.Na těsto rozetřeme tvarohovou náplň, poklademe rybízem a posypeme drobenkou.Koláč vložíme do trouby a pečeme přibližně 40 minut.
Můj první složitější recept, ani nevíte jak jsem se bála kynutého těsta a šlehání bílků, ale povedlo se :)
Autor: teniska (Lucie) | |
Datum vložení: 19.08.2010 16:46 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz