Těsto:
400 g hladké mouky
150 g bílého jogurtu
1 Hera
1 vejce
1 špetka soli
slunečnicový olej na potření závinů
Náplň:
8 lžic strouhanky (nebo 20 nastrouhaných piškotů)
12 jablek (dle velikosti)
cukr krupice
1 vanilkový cukr
mletá skořice
Do závinu podle chuti:
rozinky
ořechy
brusinky
Mouku prosejeme na vál a přidáme špetku soli. Z mouky uděláme hromádku, uprostřed vytvoříme důlek, do něj vyklepneme vajíčko a přidáme jogurt.Vidličkou tekuté ingredience smícháme s troškou mouky do hustší kašičky. Na mouku nastrouháme na hrubém struhadle tuk (můžeme ho i jen nakrájet) a vše rukama rychle zpracujeme na měkké a nelepivé těsto.Dle potřeby ještě přidáme mouku - není nutné. Těsto na závin je krásně elastické, jemné a netrhá se.Rozdělíme je na 4 stejně velké díly a necháme chvíli odpočinout.Mezitím oloupeme a nahrubo nastrouháme jablka.Na sucho na pánvi orestujeme strouhanku (nebo nastrouháme piškoty).Vezmeme jeden díl těsta a na pomoučněném povrchu z něj vyválíme obdélník o síle 2–3 mm. Troubu rozehřejeme na 180 °C.Na 1/3 těsta nasypeme část strouhanky, poklademe lehce vymačkanými jablky (jen pokud jsou příliš šťavnatá), posypeme cukry, skořicí, oříšky a rozinkami.Potom těsto zavineme jako klasický závin a okraje uzavřeme, zahneme dolů nebo dovnitř a přesuneme na plech. Takto pokračujeme i s ostatními díly těsta.Kdo nechce závin stáčet, může dát jablka na střed těsta a pak jen přes náplň přehnout pravý a levý kraj.Záviny před pečením potřeme olejem, a dáme péct do vyhřáté trouby na přibližně 25–30 minut. Těsto při pečení nepraská. Pečeme do světlé barvy. Před podáváním je pocukrujeme.
Část mouky lze nahradit špaldovou a část jogurtu zakysanou smetanou. Těsto je pořád krásně tvarovatelné. Může se plnit i makovou náplní, ale musí se v tom případě zavinovat volněji, aby těsto nepraskalo.
Autor: mirca75 | |
Datum vložení: 08.09.2010 09:13 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz