185 g másla (nebo jiného tuku)
170 g cukru krupice
4 vejce
140 g hladké mouky
100 g mletých mandlí
jemně strouhaná kůra z 1 pomeranče
1 menší lžička mandlového aroma
1 prášek do pečiva
125 ml pomerančové šťávy
Na sirup:
125 ml pomerančové šťávy
2 lžíce cukru
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce pomerančového likéru (nebo brandy, rum)
Na formu:
trochu tuku
hrubá mouka
Měření v hrnku:
185 g másla (nebo jiného tuku)
4 vejce
3/4 hrnku cukru krupice
1 hrnek mletých mandlí
1 malá lžička mandlového aroma
jemně strouhaná kůra z 1 pomeranče
1 hrnek hladké mouky
1 prášek do pečiva
1/2 hrnku pomerančové šťávy
Změklé máslo vyšleháme s cukrem do pěny, postupně zašleháme žloutky, strouhanou pomerančovou kůru, mandlové aroma, pomerančovou šťávu, strouhané mandle - já měla jen bez slupek. Mouku smícháme s práškem do pečiva, prosijeme - tím ji provzdušníme a přidáme střídavě do hmoty s tuhým sněhem z bílků.Sníh promíchaváme opatrně a zlehka. Vše dáme do formy vytřené tukem a vysypané hrubou moukou.Vložíme do trouby vyhřáté zhruba na 180°C a pečeme asi tak 45 minut.V době pečení svaříme pomerančovou šťávu s cukrem, přidáme citronovou šťávu a likér.Tekutinu necháme odpařit, já udělala chybu, že jsem měla tekutiny trochu víc a bábovka pak byla místy více mokrá.Upečenou bábovku necháme ve formě, ještě horkou propícháme špejlí a opatrně ji polijeme připraveným sirupem, aby se vsáknul.Bábovku necháme ve formě vychladnout a teprve pak ji vyklopíme.
Zdroj receptu: Knihovnička Recepty. Tato bábovka je považována za nejlepší recept z čísla 7. 2010 - Nejlepší bábovky.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 09.09.2010 22:33 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz