1 hrníček vody
5 lžiček instantní kávy
1 hrníček medu
0,5 hrníčku cukru krupice
3 vejce
5 polévkových lžic oleje
3 hrníčky hladké mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce perníkového koření (kupovaná směs)
1 hrníček nasekaných vlašských ořechů
0,5 hrníčku rozinek
kandované ovoce dle chuti
Uvaříme instantní kávu do hrníčku. Uvařenou kávu promícháme s medem a cukrem, necháme přejít varem a vychladíme. Rozinky spaříme vroucí vodou a namočíme do rumu. Včas předehřejeme troubu na 180 °C.Celá vejce rozšleháme, za stálého míchání přiléváme olej, postupně přidáváme chladnou kávovou směs (s medem a cukrem), mouku, do které jsme přidali prášek do pečiva a perníkové koření, ořechy, rozinky a libovolné kandované ovoce.Těsto nalijeme (je poměrně tuhé) na vymazaný a vysypaný plech a upečeme v předehřáté troubě zhruba 35 minut. Nejprve na 180 °C, po 10 minutách snížíme na 150-160 °C. Propečení kontrolujeme vpíchnutím špejle. Po vyjmutí musí být suchá.
Zdroj je z kalendáře"Hrníčkové moučníky 2010"
Já jsem přidala ještě dvě polévkové lžíce kakaa.
Dala jsem kandovanou pomerančovou kůru a pokrájené sušené švestky. Když necháte pár dní perník "uležet" v chladnu a v uzavřené nádobě, je ještě lepší. Mám vyzkoušeno.
Autor: rebeka (Naďa) | |
Datum vložení: 20.09.2010 11:22 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz