300 g hladké mouky
100 g mletých lískových oříšků
100 g moučkového cukru
1 vejce
200 g másla nebo jiného tuku
3-5 jablek (podle velikosti)
1 skořicový cukr
kousek 100% tuku na vymazání formy (např. Omega) nebo máslo
forma na koláč o průměru 25 cm
Lískové oříšky jemně nastrouháme, umeleme nebo nasekáme elektrickým sekáčkem potravin. Smícháme prosátou mouku, oříšky a cukr. Přidáme na kousky nakrájený tuk, vejce a zpracujeme těsto. To dáme do folie nebo mikrotenového sáčku zhruba na 1 hodinu do chladničky. Pak si těsto rozdělíme na 2 díly. První, malinko větší polovinu rozválíme na placku a vložíme do vymazané formy. Z těsta uděláme i okraje - těsto vytáhneme i na boky formy. Těsto pokryjeme nahrubo nastrouhanými jablky, které jsme smíchali se skořicovým cukrem dle potřeby. Pokud jsou jablka kyselejší, tak ještě přisladíme cukrem. Z druhého dílu těsta si vyválíme opět placku, přiložíme např. pokličku o stejném průměru jakou máme koláčovou formu, vykrojíme kolečko a opatrně položíme na jablka. Kraje přitiskneme a ze zbytku těsta vykrojíme formičkami různé ozdůbky a dáme na povrch koláče. Zespodu je mírně navlhčíme vodou a jakoby přilepíme na povrch. Koláč na několika místech propíchneme např. špejlí, aby se pak při pečení nezvedal a mohla unikat pára. Koláč vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme zhruba a orientačně 40 minut. Já mám troubu plynovou.
Při vyvalování jen velmi malinko podsypaváme moukou, jinak se dá těsto vyválet mezi 2 mikroténovými fóliemi.
Po odležení koláč krásně zvláční. Prostě víc nám chutná až druhý den :-)
Zdroj receptu: Svět ženy.
Autor: Merylas | |
Datum vložení: 08.10.2010 21:14 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz