Těsto:
5 vajec
200 g krystalového cukru
1 vanilkový cukr
100 ml oleje
200 ml vody
250 g polohrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
2 lžíce kakaa (do poloviny těsta)
Pudink:
500 ml mléka
1 vanilkový pudink (v prášku)
cukr (možno vynechat)
Na povrch:
3 zakysané smetany
3 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 skořicový cukr (na posyp)
Dále:
tuk na vymazání plechu
hrubá mouka na vysypání
Plech vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.Celá vejce vyšleháme metlou v robotu s krystalovým a vanilkovým cukrem do pěny. Už při nejnižších otáčkách přidáme olej a po částech vodu a mouku smíchanou s kypřicím práškem.Polovinu těsta dáme na připravený plech. Do druhé poloviny vmícháme kakao a cik cak vlijeme do světlého těsta.Z mléka uvaříme běžným způsobem podle návodu pudink. Větší část mléka dáme v rendlíku zahřívat už v době šlehání těsta, pak za stálého míchání přidáme zbytek mléka s rozmíchaným pudinkovým práškem. Velmi krátce povaříme, můžeme i lehce osladit. Horký pudink vlijeme opět cik cak na těsto.Plech vložíme do trouby předehřáté na cca 190-195 °C, v průběhu pečení můžeme snížit na 180 °C. Pečeme orientačně 25-30 minut. Propečení můžeme vyzkoušet špejlí, těsto nesmí lepit.Zakysanou smetanu rozmícháme s cukrem a vanilkovým cukrem.Směs nalijeme a rozetřeme na upečenou, ještě horkou buchtu a posypeme skořicovým cukrem.Necháme v lednici odležet, nejlépe do druhého dne.
Autor: Zdenka +++ | |
Datum vložení: 13.10.2010 18:13 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz