TopRecepty.cz

Kynutá bábovka s perníkovou náplní


Kynutá bábovka s perníkovou náplní

Suroviny

Na těsto:
350 g polohrubé mouky
40 g moučkového cukru
špetka soli
trochu nastrouhané citronové kůry
1,25 dl vlažného mléka
50 g rozpuštěného vlahého másla nebo jiného tuku např. Hera
1 vejce
25 g čerstvého droždí
trochu 100 % tuku např. Omega na vymazání formy nebo jiný tuk
Na náplň:
200-250 g rumových perníčků
1 lžíce kakaa
1 lžička skořice
1 lžíce najemno nastrouhané pomerančové kůry(neměla jsem)
100 g másla nebo Hery rozpuštěné a vlahé

Postup

Jako první připravíme kvásek. Do vlažného mléka přidáme trochu z už odvážené mouky, trochu cukru, rozdrobíme droždí, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít. Mouku, sůl, cukr, kůru, rozpuštěné máslo, vejce a kvásek zpracujeme v hladké těsto, přikryjeme utěrkou a necháme vykynout.Mezitím nastrouháme nebo elektrickým sekáčkem potravin nasekáme najemno perníčky a smícháme je s kakaem, skořicí a pomerančovou kůrou. 100 g másla necháme rozpustit a použijeme pak vlahé, ne horké.Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme nebo pokapeme polovinou rozpuštěného másla, rozprostřeme směs nastrouhaných perníčků, ale ne až úplně těsně k okraji. A pokapeme zbývajícím tukem.Stočíme pevněji do závinu, roládku při rolování dobře utahujeme a můžeme ji pak ještě rukou jemně pomačkat. Vložíme do vymazané bábovkové formy, spojíme konce a povrch upravíme, mírně přitlačíme ke dnu.Necháme znovu vykynout a bábovku vložíme do vyhřáté trouby zhruba na 180°C. Po zapečení volněji dopečeme asi celkem 40-45 minut. Já mám troubu plynovou, tak teplotu jen odhaduji. Bábovku vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.Pro úplnost dodávám, že v původním receptu je použitá hrubá mouka a bábovka se po upečení ještě potírá polevou a zdobí. Potřebujeme 100 g meruňkové marmelády, 100 g moučkového cukru, 2 lžíce horké vody do marmelády + 2 lžičky na polevu, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce nasekaných oříšků.Upečenou bábovku, ještě teplou potřeme směsí rozehřáté marmelády s vodou. Po úplném vychladnutí bábovku přelijeme polevou z rozmíchaného cukru s horkou vodou a citronovou šťávou. Povrch posypeme nasekanými oříšky (já už polevu nedělala, nechtěla jsem mít bábovku moc sladkou a kdo s polevou nepočítá, tak si může ještě třeba malinko cukru přidat do těsta).

Poznámka

Zdroj receptu: Žena & kuchyně, recept je od paní Marie Svobodové ze Zdounek.

autor Autor: Merylas
Datum vložení Datum vložení: 14.10.2010 22:02

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz