3 vejce
200 ml mléka
125 g másla (nebo Hery)
140 g moučkového cukru
2 vanilkové cukry
300 g polohrubé mouky
1/2 kypřicího prášku do pečiva
1 citron (šťáva a kůra)
kakao (podle chuti)
Na vymazání a vysypání formy:
tuk
hrubá mouka
Bábovkovou formu důkladně vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. V dostatečném předstihu zapneme troubu a vyhřejeme ji na 175 °C.Vejce rozdělíme na žloutky a bílky a z bílků vyšleháme pevný sníh.Změklé máslo utřeme s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Vmícháme žloutky a citronovou kůru se šťávou. Postupně přidáváme vlažné mléko střídavě s polohrubou moukou smíchanou s práškem do pečiva.Nakonec do těsta opatrně a lehce zamícháme sníh z bílků.Těsto vlijeme do připravené formy. Část těsta můžeme obarvit kakaem.Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme necelou hodinu.
Tento recept mám už asi 15 let napsaný ve svém sešitě s recepty. Odkud pochází, již nevím, ale musím říct, že tato bábovka je u nás snad nejoblíbenější, nádherně citronově voní a chutná. Já do ní nedávám kakao, i když v původním receptu je.
Autor: ivulinka (Ivana) | |
Datum vložení: 18.10.2010 13:44 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz