TopRecepty.cz

Koláč "na zahřátí"


Koláč

Suroviny

Křehké těsto:
100 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
100 g másla pokojové teploty
1 žloutek
2-3 lžíce studené vody
špetka soli

Náplň:
2 větší hrušky (oloupané na malé kostky)
4-5 jablek (oloupaných na tenké plátky)
1 hrst dětských piškotů podrtit (např. válečkem na těsto)
1 balení perníčků ( 2 hrsti podrtit - rozdrobit)
3-4 lžíce přírodního třtinového cukru
trochu mleté skořice
50 g másla

3 lžíce meruňkového džemu
l lžíce dobré slivovice

Postup

Troubu vyhřát na 200st.
Těsto: - Vypracujeme na vále těsto, zabalíme do fólie a dáme na min.1/2hod. odpočinout do ledničky. Toto těsto je bez cukru, tak nemusíme spěchat při zpracování (jako u klasického křehkého těsta), že zteplá a po upečení není tak tvrdé.
Náplň: - Mezitím si nakrájíme ovoce a dáme zatím do citrónové vody, aby neztmavlo.
Do pečící formy můžeme, ale nemusíme dát pečící papír.
Postup: - Těsto vyválíme válečkem na větší formát, než je kulatá forma (Ø 26cm), aby zbylo asi do poloviny stěny formy. Těsto propícháme vidličkou a poklademe ½ podrcených piškotů+perníčků, na to dáme nakrájené hrušky a zasypeme druhou ½ piškotů+perníčků. Nahoru poskládáme plátky jablek. Posypeme třtinovým cukrem, skořicí a poklademe plátky másla.
Závěr: - Pečeme při 200st.(horkovzduch 180st.) asi 50min., potom přepneme troubu na gril a necháme ještě 3-5min. pod grilem (HLÍDÁME, protože gril dovede nemile překvapit).
Pod grilem třtinový cukr ještě zkaramelizuje a koláč dostane krásnou barvu (pokud ovšem uhlídáte gril!)
Ještě horký koláč potřeme meruňkovou zavařeninou, kterou jsme v mikrovlnce rozpustili spolu se slivovicí.
Koláč bude možná pro někoho málo sladký, tak je může upečený více pocukrovat(třtinový cukr tak nesladí).

Poznámka

Zdroj:Apetitonline(recept je upravený o piškoty+perníčky+hrušky)
Zdroj doporučuje použít dobrou slivovici/nejlépe calvados. Kvůli dětem ale můžete použít např. Amaretto. Ale rum naopak v tomto případě vůbec nepatří.Slivovice se bát nemusíte, jen krásně ovoní celý koláč. Vůně začne v mikrovlnce a provoní také kuchyň (začíná proces zahřátí…)

autor Autor: jahoda
Datum vložení Datum vložení: 28.10.2010 18:28

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz