TopRecepty.cz

Makovo - hruškový štrúdl


Makovo - hruškový štrúdl

Suroviny

Štrúdľové těsto:
150 g hladké mouky
1 žloutek
2 lžíce oleje
sůl
mouka na rozválení těsta

Náplň:
120 g mletého máku
50 ml horkého mléka
2 lžíce rumu
mletá skořice
50 g krystalového cukru
1 žloutek
60 g másla
moučkový cukr na posypání
4 hrušky
200 ml bílého vína
2 lžíce moučkového cukru
2 lžíce citronové šťávy
250 ml vody
špetka soli

Postup

Hrušky ošúpeme. Biele víno zmiešame s vodou, cukrom, citrónovou šťavou a necháme zovrieť. Do tekutiny vložíme hrušky, aby boli ponorené, ak treba dolejeme vodu. Pomaly varíme 5 minút, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Hrušky z nálevu vyberieme, rozštvrtíme, vyrežeme jadrovníky a nakrájame na väčšie kocky. Múku preosejeme na dosku, do stredu vyhlbime jamku a do nej dáme žltok, soľ, 1 Pl oleja a vypracujeme na hladké cesto. Po lyžičkách zapracujeme 2-3 PL vlažnej vody. Z cesta vytvarujeme guľu, potrieme ju zvyškom oleja, prikryjeme a necháme 30 minút odpočívať. Mletý mak zalejeme horúcim mliekom a necháme asi 10 minút napučať. Primiešame rum, cukor, škoricu, žltok, ak je zmes hustá, pridáme ešte 2 PL vody. Dosku posypeme rovnomerne trochou múky, na ktorej cesto rozvaľkáme do obdlžnika a preložíme na čistý pomúčený obrus a opatrne ho dookola vyťahujeme, aby bolo všade rovnako hrubé. Na 2/3 cesta rozotrieme makovú zmes a nakrájané hrušky, pričom necháme voľný 3 cm široký okraj. Voľnú časť 1/3 a okraje potrieme rozpusteným maslom a okraje zahneme k plnke. Pomocou látky zrolujeme štrúdľu k voľnej tretine cesta, preložíme spojom nadol ne plech vystlaný pečiacim papierom. Strúdľu potrieme maslom a pečieme v trúbe na 180 stupňoch 40 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť, naporcujeme, posypeme práškovým cukrom a podávame.

Poznámka

Zdroj: Nový čas pre ženy Extra č. 3/2010.

autor Autor: Meszarosovabolya
Datum vložení Datum vložení: 31.10.2010 17:16

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz