Těsto:
150 g hladké mouky (1,5 sklenky)
30 g cukru písek (1/3 sklenky)
1 vejce
8 lžic másla (Hery)
Náplň:
4 jablka
40 g cukru (1/4 sklenky)
2 lžíce medu
5 lžic másla
40 g mandlových lupínků (1/4 sklenky)
skořice
Na pánvičce si rozehřejme 100 g másla. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, vejce a z másla odebereme do těsta 8 lžic. Vše promícháme lžící, až vznikne žmolenka.Vysypeme na vál a zpracujeme v hladké těsto. Pokud se příliš drobí, můžeme přidat lžíci vody. Těsto vyválíme nebo prsty umačkáme do máslem vymazané koláčové formy 25-30 cm.Na těsto rozložíme na tenčí plátky pokrájená oloupaná jablka a dáme zapéct do vyhřáté trouby asi na 20 minut při 180°C.Když koláč mírně zezlátne, vyndáme ho, jablka posypeme špetkou skořice a povrch pokryjeme náplní. Vrátíme do trouby a ještě asi 5 minut dopečeme, až se mandle mírně opraží.Příprava náplně: ve zbylém másle na pánvičce (asi 5 lžic) rozpustíme med, stáhneme z ohně a přidáme mandlové lupínky.
Koláč podáváme jako delikatesu se lžičkou ještě teplý nebo alespoň vlahý.
Toto je starý francouzský recept. A jak víme, Francouzi si dokáží pochutnat a zůstat při tom štíhlí !
Okraje koláče můžete dozdobit http://www.toprecepty.cz/recept/12273-okraje-kolac...
Autor: Hella | |
Datum vložení: 08.11.2010 22:25 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz