Těsto :
1 vejce
8 lžic mléka
250 g Hery
1 prášek do pečiva
500 g polohrubé mouky
kůra a šťáva z 1/2 citronu
1 špetka soli
1 vrchovatá lžíce cukru
tuk na vymazání plechu
Náplň jablečná:
strouhaná jablka
rozinky a ořechy
skořice
cukr
Dále:
moučkový cukr na posypání
máslo
tuk na vymazání plechu
Do mouky prosáté s práškem do pečiva nakrájíme tuk, přidáme citronovou kůru a šťávu, vejce, mléko, cukr a sůl a rychle zpracujeme těsto, které necháme v chladu 1/2 hodiny odpočinout.Těsto rozdělíme na dvě části a vyválíme dva pláty velikosti plechu.První plát dáme na vymazaný plech (nebo na plech vyložený pečicím papírem) a na něj rozprostřeme nastrouhaná jablka, připravená podle chuti s rozinkami, ořechy. Posypeme skořicí s cukrem podle kyselosti jablek.Překryjeme druhou plackou a dobře z boků zamačkáme (jablka by jinak tekla) a párkrát propíchneme špejlí.Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C do růžova, podle trouby.Ještě horké potřeme máslem a pocukrujeme práškovým cukrem.
Je to rychlý řez, téměř na počkání, u kterého se využijí jablka, když už nás nebaví štrúdl a nebo z jablek uložených a nastrouhaných - padaných během roku. S těstem je nutné pracovat rychle. Dost tuku jej dělá křehkým, ale tím i chutným a pak by se rádo trhalo. Jablka se ani nemusí sladit, lze využít pouze sladkost ovoce.
Autor: Vaclav Fronek (Václav Froněk) | |
Datum vložení: 20.11.2010 09:34 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz