Těsto:
4 vejce
160 g cukru krupice
150 g hladké mouky
10 g kakaa
Krém:
250 ml šlehačky
100 g jogurtového zeesanu
100 ml vody
1 vanilkový cukr
šlehačka
ovoce na ozdobu (mandarinky, broskve...)
Nejprve připravíme piškotový plát, na který vyšleháme bílky s cukrem do tuha (že je sníh vyšlehaný poznáme podle toho, že se nám po zvednutí šlehacích metliček udělají špičky, které nespadnou).Žloutky vyšleháme s olejem do světlé pěny a postupně přidáváme mouku smíchanou s kakaem a sníh z bílků a cukru. Opatrně vše promícháme a nalejeme na menší plech vyložený papírem na pečení a dáme do trouby. Pečeme na 180 °C cca 15 minut.Než se nám upeče těsto, připravíme si krém: šlehačku vyšleháme s vanilkovým cukrem do konzistence jogurtu, zeesan smícháme s vodou (nebo ovocnou šťávou, ale nedoporučuji, je to pak moc sladké), zeesanovou směs přimícháme do šlehačky a vyšleháme dotuha. Uložíme na cca hodinu do lednice.Až nám vychladne upečený korpus, vyndáme ho opatrně z plechu, sloupneme pečicí papír a vrátíme znovu na plech s čistým papírem, ale plát položíme na plech naopak, tzn. spodkem nahoru.Natřeme rovnoměrně krémem a vykrajujeme tvary. Hotové zákusky zdobíme dle fantazie.
Recept jsem si půjčila z maminčiných receptů, trošku si ho upravila.
Jinak co se zeesanu týče, jedná se o ztužovač šlehačky, dá se sehnat na internetu a cena je cca 100Kč/ 0,5 kg. Je to perfektní věc, úplně to změní chuť šlehačky a hlavně i konzistenci, vytvoří to jakoby pěnu.
A ještě jedna rada ohledně formiček- vyplatí se také koupit na internetu speciální formičky na semifreda- mají vyšší okraje, takže se zákusky lépe vypichují.
Autor: ryshla (Tereza) | |
Datum vložení: 21.11.2010 14:45 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz