Perníkové těsto:
400 g hladké mouky
100 g změklého másla
2 vejce
140 g práškového cukru
2 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
2 lžičky koření do perníku
Dle potřeby:
povidla (nebo marmeláda)
strouhaný perník
drcené vlašské ořechy
brusinky (nebo rozinky)
rum (na naložení brusinek)
vejce na potření
Brusinky nebo rozinky naložíme s předstihem do rumu alespoň na 2 hodiny.Ze surovin na těsto vypracujeme hladké těsto, které nenecháváme rozležet.Těsto rozdělíme na poloviny a z každé poloviny rozválíme obdélník (nejlépe mezi dvěma pečicími papíry, těsto se tak nelepí).Potřeme povidly nebo marmeládou, posypeme drcenými ořechy a strouhaným perníkem, poklademe brusinkami, nebo rozinkami naloženými v rumu (lehce vymačkáme).Zamotáme roládu, na několika místech propíchneme vidličkou, aby mohla unikat pára a potřeme rozšlehaným vajíčkem.Pečeme v předehřáté horkovzdušné troubě na 180 °C asi 30 minut. Propečení vyzkoušíme špejlí.
Použijte marmeládu, která nevytéká např. meruňková, jablečná.
Autor: Betyna (Marcela) | |
Datum vložení: 21.11.2010 17:46 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz