Kynuté těsto:
500 g polohrubé mouky
30 g droždí
2 žloutky
60 g másla
250 ml mléka
2 lžíce cukru krupice
1 špetka soli
Jablečná náplň:
3 větší jablka
50 ml vody
1 lžíce cukr krupice
1 lžíce medu
1 lžíce rumu
1 vanilkový cukr
šťáva a kůra z 1/2 citronu
Drobenka:
150 g másla
120 g cukru moučka
200 g hladké mouky
Dále
marmeláda- rybízová
olej na plech
1 vejce na potření
Nejprve připravíme jablečnou náplň, aby vychladla. Oloupaná jablka nastrouháme na hrubém struhadle. Poté je dáme do hrnce, podlijeme vodou a dusíme. Těsně před odstavením z ohně přidáme vanilkový cukr, cukr, med, rum a citronovou šťávu a kůru. Necháme vychladnout.Na přípravu kynutého těsta ohřejeme mléko s cukrem a do vlažného mléka rozdrobíme droždí- Necháme vzejít kvásek.Mouku, sůl, rozpuštěné máslo a žloutky dáme do mísy a zalijeme je připraveným kváskem. Vypracujeme těsto a necháme vykynout. Během kynutí můžeme ještě 1-2x přemíchat.Z těsta uděláme 10 hromádek, z každé uděláme placku s důlkem, do důlku dáme jablečnou náplň a opatrně uzavřeme a klademe na vymazaný plech. Bochánky opatrně prsty roztáhneme, středy pomažeme marmeládou, okraje vajíčkem a posypeme drobenkou.Pečeme v troubě při 220 °C dorůžova.
Tyhle koláče včera vznikly jako improvizace, protože jsem zapoměla do koláčů koupit tvaroh. A povedly se, sice jsem měla strach, že mi náplň z nich vyteče, ale nepraskl ani jeden.
Autor: ivulinka (Ivana) | |
Datum vložení: 21.11.2010 20:32 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz