Omládek:
150 g vlažné vody
1 lžička medu (nebo sladěnky)
35 g droždí
190 g hladké mouky
Dále:
130 g vody
125 g změklého másla
150 g cukru
1 rovná lžička soli
530 g hladké mouky
1 lžíce rozšlehaného vejce
Na dokončení:
zbytek rozšlehaného vejce na potření před pečením
plátky mandlí
Suroviny na drožďový kvásek (omládek) v míse dobře promícháme a zakryté necháme 45-60 minut kynout.K hotovému omládku přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které bude asi 60-75 minut kynout.Vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na dva díly, protože bude stačit na dvě vánočky.Každý díl rozdělíme na 5 kousků, ty zakulatíme a necháme 10 minut odpočinout. Plech vyložíme pečicím papírem.Vyválíme 5 stejně dlouhých pramenů, které na jednom konci dobře spojíme.Rozdělíme je na 2 + 3 prameny.Vezmeme vnější ze tří pramenů a přeložíme ho na stranu, kde jsou prameny dva.Tento krok opakujeme pořád dokola - vždycky vezmeme vnější ze tří pramenů a přeložíme na stranu, kde jsou prameny dva.Až dopleteme do konce, konečky všech pramínků stiskneme dohromady a zahrneme pod vánočku.Hotovou vánočku necháme na plechu nakynout, pomažeme vejcem a posypeme mandlemi. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Teplotu ihned snížíme na 170 °C a asi 30-35 minut pečeme.
Vánočka je nádherně vlahá, voní máslem a kdo má rád, přidá do těsta při jeho zpracování i rozinky.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/
Autor: cathleen (Iva Trhoňová) | |
Datum vložení: 28.11.2010 16:02 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz