TopRecepty.cz

Metrové sváteční řezy


Metrové sváteční řezy

Suroviny

Korpusy:
4 vejce
250 g moučkového cukru
8 lžic teplé vody
250 g hladké mouky
0,5 balíčku prášku do pečiva
10 lžic rostlinného oleje
2 lžíce kakaa
1 špetka soli
Krém:
200 g másla (nebo Hery)
80 g hladké mouky
100 g cukru
vanilkový cukr
1 hrnek mléka (dle potřeby)
1 žloutek
Poleva:
80 g ztuženého 100% tuku
120 g moučkového cukru
3 lžičky kakaa
1 vejce
plátky mandlí

Postup

Dvě formy na srnčí hřbet vymažeme a vysypeme. Troubu rozpálíme na 180 °C.Na korpus připravíme v míse žloutky a cukr a ušleháme je s teplou vodou. Z bílků ušleháme v jiné míse tuhý sníh.Mouku smícháme s práškem do pečiva a špetkou soli. Mouku střídavě s olejem postupně přidáváme do ušlehaných žloutků.Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Polovinu těsta obarvíme kakaem.Těsto nalijeme do forem na srnčí hřbet. Pečeme obě najednou dorůžova. Je-li upečeno poznáme, když zapíchneme špejli, ta musí po vytažení zůstat čistá. Vyklopíme, necháme vychladnout.Mezitím připravíme krém. 50 g másla rozpustíme, přidáme do něj mouku, vanilkový cukr a moučkový cukr. Rozmícháme, zalijeme mlékem dle potřeby a uvaříme hladkou kaši. Necháme vychladnout.Zbytek másla vyšleháme se žloutkem.Do vyšlehaného másla a žloutku přidáme ještě mírně vlahou kaši a vyšleháme do hladkého, nadýchaného krému. Vychladíme.Vychlazené korpusy nakrájíme na 1 cm široké plátky. Krájíme rovně, jako veku na chlebíčky.Krémem k sobě slepujeme střídavě světlé a tmavé plátky tak, aby vznikl dlouhý had. Ten pomažeme zbytkem krému. Dáme vychladit.Poté připravíme polevu. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme cukr a kakao. Mícháme dohladka.Do šlehače dáme vejce, přidáme horkou směs a rozšleháme. Vznikne hustá poleva.Dort polijeme polevou. Je třeba pracovat rychle. Posypeme plátky mandlí. Necháme na chladném místě 1 den odležet.Roládu krájíme šikmo (přes roh).

autor Autor: Pajaska
Datum vložení Datum vložení: 30.11.2010 00:38

Hledat moučník


TOP 10 moučníky


Partner projektu



Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.

Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz

Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.

kontakt: info@toprecepty.cz

ZdraveJa.cz | JakUdelam.cz

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz