1,5 kg polohrubé mouky
70 g čerstvého droždí
450 g másla (nebo Hery)
300 g cukru
6 žloutků
250 g mandlí
250 g rozinek
200 g kandovaného ovoce
1,5 lžíce rumu
500 ml mléka (nebo dle potřeby)
citronová kůra (dle chuti)
25 g soli
Dále:
1 žloutek na potření
mandlové lupínky na posypání
Z uvedených surovin odebereme trochu mléka, cukru a mouky. Mléko zahřejeme, aby bylo vlažné a rozdrobíme do něj všechno droždí. Přidáme cukr, mouku a umícháme řídké těstíčko. Necháme v teple vzejít kvásek.Zbytek mouky smícháme v míse s cukrem a solí. Ve zbylém vlažném mléce rozkvedláme žloutky.Do mouky uděláme důlek a přidáme citronovou kůru, vzešlý kvásek, mléko se žloutky a rozpuštěný tuk. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple vykynout asi 1,5-2 hodiny.Vykynuté těsto vyndáme na vál a zlehka zapracujeme pokrájené mandle, rozinky a kandované ovoce. Necháme znovu krátce nakynout, asi 15 minut.Po vykynutí rozdělíme těsto na 3 díly a každý díl na 9 dílků, z nichž vyválíme válečky.Pleteme vánočku. Spodní část vánočky 4 díly, uprostřed dlaní zmáčkneme a uložíme cop upletený ze 3 dílků. Opět zmáčkneme a přidáme poslední cop vánočky ze 2 dílků. Upletené vánočky necháme na plechu vykynout.Potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme mandlovými lupínky.Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 1 hodinu. Propečení zkontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do těsta a po vytažení musí vyjít suchá.
Tato vánočka je těžší, ale dlouho vydrží. Zatím všem chutnala a to jí dělám už 20 let. Vánoček je tady hodně, ale v žádné není tolik tuku.
Autor: Irrena (Irena Gajdošová) | |
Datum vložení: 11.12.2010 18:50 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz