150 - 250 g sušeneky - Bebe
60 - 100 g másla
Krém (pokojová teplota surovin) :
400 g lučiny nebo měkkého tučného tvarohu
60 g mletého cukru
2 vejce
1 žloutek (nemusí být)
Sušenky rozdrťte válečkem na nudle a smíchejte s rozpuštěným máslem. Na 30centimetrovou formu je třeba všeho přidat o dobrou polovinu víc. Nepoužívejte odtučněné mléčné výrobky. Nejprve třeme do hladka smetanový sýr či jeho alternativu, jakmile je sýr hladký, přidejte cukr a postup opakujte, nyní přijdou na řadu všechny ostatní ingredience s výjimkou vajíček, za pomoci minimálních otáček hladce ve šlehači zapracujte. Nakonec přidávejte vajíčka a žloutky postupně. Hmotu vlijte na sušenkový základ. Nožem do krému vepíšete od kraje ke kraji široké písmeno S. Jelikož trouba peče nerovnoměrně, dává se cheesecake péci do vodní lázně. Trouba by měla být vyhřátá na 160°C, na horkovzduch zapomeňte. Do poloviny trouby nebo i trochu níž umístěte pekáček, do kterého se dortová forma vejde. Přeneste do něj formu a pekáček zalijte zhruba do poloviny výšky formy vroucí vodou. Zavřete troubu a 30 minut vydržte, a vůbec neotvírejte. Po této době koláč zkontrolujte, zda již není hotový. Pečení se tedy končí ve chvíli, kdy poklepem lžící na bok formy, těsto se celé třese podobně jako želé. Prostředek však nesmí zůstat vyloženě tekutý.
Vyčkejte, až koláč vychladne na pokojovou teplotu, teprve poté jej můžete dát zchladit do lednice, nejméně 4 hod. Ještě lépe přes noc. Teprve druhý a třetí den je cheesecake nejlepší.
Koláč se nejlépe krájí nožem, ponořeným na chvíli do horké vody a otřeným dosucha. Já koláč peču v zapékací misce, nemá sice ideální tvar, ale přesně mně miska pasuje do vysokého plechu. Pečení v páře je nutné, jinak vám vznikne úplně jiný koláč. Formy musíme používat silikonové nebo zapékací misky (aby se voda nedostala do koláče).
Autor: Ivana41 (Ivana Černá) | |
Datum vložení: 11.12.2010 22:30 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz