4 žloutky
6 bílků
140 g moučkového cukru + 1 vanilkový
60 g tuku (máslo, Hera, Stella, ne Omega!)
100 g pomletých ořechů (vlašských či lískových)
80 g strouhanky (jemně mleté)
cca 1 dcl bílého vína
a co zbylo z pečení (mandle, kand. ovoce, čokopoleva, drobky a odkrojky cukroví) tohle ale není nezbytně nutné
Žloutky, oba cukry a tuk ušleháme do husté, bílé pěny.
Přidáme ořechy, strouhanku, kterou jsme "pokropili" vínem tak, aby byla vlhká. Pokud máme, dáme i ty zbytky z pečení.
Nakonec zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků.
Formu vymažeme (nejlépe sádlem), vysypeme kokosem nebo strouhankou a těsto vpravíme do formy.
Uzavřeme víko formy, vložíme do vhodné nádoby s pokličkou a ve vroucí vodě (u uzavřené nádobě) vaříme cca 1 hodinu
Necháme vychladnout a teprve pak vyklápíme z formy, někdy to jde dost špatně. Je nutné opravdu POŘÁDNĚ vymazat a vysypat formu.
Zdobíme pevně ušlehanou šlehačkou (nejlíp drží "fasonu" Rama cremefine na šlehání), kterou můžeme osladit vanilkovým cukrem, no a na šlehačku, jak kdo chce: čokoposyp, hoblinky nebo poprášit kakaovým práškem. Fantazii se meze nekladou.
Tento recept mám od své tchýně, ta od své maminky, ta...prostě je to "generační" recept.
Moučník je vláčný a mooooooc dobrý.
Ta forma je stará asi 70 let
Autor: rebeka (Naďa) | |
Datum vložení: 25.12.2010 17:34 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz