450 g hladké mouky
300 g hrubé mouky
160 g cukru moučka
200 g másla
3 žloutky
40 g mandlí
40 g rozinek
42 g čerstvého droždí (1 kostka)
1 špetka soli
300 ml vlažného mléka
1 sáček vanilkového cukru
1 celé vejce
tuk na vymazání plechu
V misce rozdrobíme droždí, přidáme lžíci mouky, lžíci cukru, 5 lžic vlažného mléka (z odměřeného množství) a rozmícháme na hladkou kašičku. Necháme na teplém místě asi čtvrt hodiny odpočinout, aby vzešel kvásek.Potom utřeme máslo se zbylým cukrem a přidáme ke kvásku spolu se žloutky, prosátou moukou a špetkou soli. Rozinky namočíme do vody.Přisypeme vanilkový cukr a po částech přilijeme vlažné mléko. V míse vařečkou vypracujeme tužší těsto, které přendáme na pomoučený vál a znovu dobře vypracujeme.Nakonec přidáme namočené rozinky a oloupané nasekané mandle.Hladké těsto dáme zpět do mísy, přikryjeme čistou utěrkou. Necháme alespoň 4 až 5 hodin kynout na teplém místě.Během kynutí těsto občas prohněteme.Plech vymažeme tukem. Po vykynutí těsto rozdělíme na 9 stejně velkých částí, vyválíme úzké válečky a upleteme vánočku.Nejdříve cop ze 4 dílů, jeho střed trochu zploštíme a na něj položíme cop ze 3 dílů.Nahoru položíme cop stočený ze dvou válečků a jejich konce upevníme dospod, aby se nerozplétaly.Do vánočky zapíchneme zhruba 4 špejle, aby si během pečení udržela tvar. Na plechu ji necháme ještě asi půl hodiny vykynout.Potom ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme oloupanými nahrubo nasekanými mandlemi.Vložíme do vyhřáté trouby 200 °C, po 15 minutách zmírníme na 175 °C a dopečeme ještě dalších 45 minut.Začne-li se vánočka svrchu připalovat,přikryjeme ji alobalem.
Autor: kucerova45 (Eva Kučerová) | |
Datum vložení: 26.12.2010 19:53 |
Na portálu Toprecepty.cz najdete více než 61 000 receptů ze všech kategorií jídel, hodnocení a komentáře receptů, diskusní fórum, rady a tipy do kuchyně a spoustu dalšího.
Copyright © 2008 - 2024 www.topmoucniky.cz
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.
kontakt: info@toprecepty.cz